Kenyeres Bálint rövidfilmje Amerikában

Kenyeres Bálint A repülés története című rövidfilmjét a legfontosabb amerikai filmfesztiválok mutatják be az elkövetkezendő hetekben – tudatta a Magyar Filmunió. A magyar-francia koprodukcióban készült alkotást műsorra tűzi a 47. New York-i Filmfesztivál. Amerika kulturális fellegvárában, a New York-i Lincoln Centerben megrendezendő filmszemlén az év legfontosabbnak ítélt mozgóképei között mutatják be szeptember 26-án Kenyeres Bálint rendezését. A New York-i bemutatót követően Hamptonsban is látható lesz az Európa Filmdíjas magyar rendező (Before Dawn, 2006) legutóbbi munkája, majd egyesült államokbeli körútja a rangos chicagói filmfesztiválon folytatódik, ahol a versenyprogramba kapott meghívást az alkotás. Az amerikai fesztiválszereplésekkel párhuzamosan a párizsi Forum des images is műsorra tűzi Kenyeres Bálint filmjét.




Novák Erik és Bacsó Péter filmjét is vetítik a Kansasi Filmfesztiválon

A kilencedik alkalommal zajló amerikai fesztiválon Novák Erik Zuhanórepülés és Bacsó Péter Majdnem szűz című filmjét vetítik le – tudhatjuk meg a KultúrPartról. A magyar filmek egy mezőnyben szerepelnek az idei Cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában is szerepelt Jane Campion Bright Star és Michael Moore Capitalism: A Love Storycímű mozijával. Az 52 filmet felvonultató mustra programjában többségében amerikai filmek szerepelnek, de a szervezők az idei évben is több kontinens filmjeiből igyekeznek különlegességeket bemutatni a közönségnek.




Hamarosan a mozikban az Underground Superstarz

Október elsején mutatják be a hazai mozik az Underground Superstarz című koncert-dokumentumfilmet, amely tíz alternatív magyar zenekart mutat be újszerű módon – adta hírül az MTI. A 125 perces alkotás az Anselmo Crew, a Cabaret Medrano, az Eat me!, az Ez a divat, az Egy Kiss Erzsi Zene, a Fókatelep, a Kistehén Tánczenekar, az Óperentzia, a Pop Ivan, valamint a Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekart mutatja be koncertfelvételeken és interjúkon keresztül. Az egy-két kivétellel csak a budapesti éjszakában ismert zenekarok játékát a SzemFüles Fesztiválon rögzítették, amelynek áprilisban adott otthont a Dürer-kert.




Fődíjas magyar légifilm

Az Adrenaline and Turbulence (Adrenalin és örvénylés) című magyar dokumentumfilm nyerte a fődíjat a francia Coupe Icare légifilm-fesztiválon – tudatta a Népszabadság. Kollmann András látványos alkotása két magyar siklóernyős műrepülő pilóta, Kézi Gábor és Takáts Pál történetét mutatja be. Az 50 perces filmből kiderül, hogy a két fiatalember milyen nehézségek árán küzdötte fel magát a hegyi nemzetek uralta sport nemzetközi élvonalába, miközben a siklóernyősök izgalmas mindennapjaiba és szubkultúrájába is betekintést enged.