Az elmúlt években egyre több LMBTIQ+ sportolóról tudni, ám a legtöbben még nem bújtak elő, főleg igaz ez a profi sport területén. Amatőr LMBTIQ+ sportklubok világszerte léteznek, és számuk az elmúlt 30 évben jelentősen megnőtt. Ezek a csoportok biztonságos teret nyújtanak a különböző identitású sportolóknak. A film öt főszereplője négy különböző országban él, ahol a meleg, leszbikus, transz és interszex identitásuk felkavarja az amatőr sport világát. A sportolók maguk mondják el a bináris, csak a férfi-női kategóriát ismerő sportvilág határait feszegető személyes tapasztalataikat, valamint betekintést engednek magánéletükbe. Versenyeiken keresztül egy befogadó közösséget ismerünk meg, ahol csak a tehetség és teljesítmény számít, nem a nemi identitás vagy a szexuális irányultság.

Közel 30 éve vannak LMBTQI sportegyesületek a világ nyugati felén, sőt az amatőr sportolók nem csak LMBTQI sportversenyeken vállalják fel identitásukat. Európa keleti felén ez nem olyan régen kezdődött, az első hazai LMBTQI sportegyesület, az Atlasz kb. 15 éve alakult. A mainstream társadalom mégis keveset tud a létezéséről, pedig képviselték a piros-fehér-zöld színeket a 2002-es Sydney Gay Games-től a 2018-as párizsi világversenyekig.

 

Takács Mária (Eltitkolt évek, Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák, A Mandák – Ház lelkésze) legújabb filmje, a Kapd el a ritmust! annak jár utána, hogy a különböző sportágakban és Európa különböző részein sportolók hogyan élik meg identitásukat, felvállalásuk segíti-e sportolói teljesítményük javulását. Mit szól ehhez a családjuk, találnak-e biztonságos környezetet az LMBTQI sportklubokon túl is, nyíltan felvállalhatják-e önmagukat és sportegyesületeiket a különböző amatőr versenyeken. Egy bolgár interszex evezős, egy német transz floorballos, egy skót leszbikus bokszoló és két magyar meleg futó személyes történetén keresztül kapunk válaszokat a kérdésekre. Játékra fel!

A film hazai bemutatója 2020. február 20-án volt az Art+ Cinemában, és most látható először a szélesebb közönség számára. Azóta számos nemzetközi fesztivált megjárt (Courage Film Festival - Berlin, Peloponnisos International Documetary Festival, Scottish Queer International Film Festival – Glasgow) és meghívást kapott a közelgő bécsi Transition fesztiválra és a mexikói Festival Mixre. Július 25-ig a Verzió oldalán az első száz néző ingyen kölcsönözheti ki a filmet, ezt követően 650 forintos jegyáron.

Július 7-én a Blinken OSA Archívumban (Bp. 1051 Arany János u. 32.) a 18 órás vetítést közönségtalálkozó követi a rendezővel, valamint Hegedüs Csabával és Török Benjamin Foresttel - a film két magyar főszereplőjével, és Dr. Fisher Miklós sportpszichológussal. A szakember több mint harminc éve dolgozik pszichológusként, hosszú ideig vezette a katasztrófavédelem krízis-intervenciós csoportját, szakterületei közé tartozik a család-, sport- és egyéni terápia.

A beszélgetést Csatári Flóra, a Telex újságírója, az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskolájának hallgatója vezeti. A belépés ingyenes, de regisztrációköteles. A filmet eredeti nyelven (magyar, angol, német, bolgár), magyar felirattal vetítjük.