Számos német politikus is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen az eseményen, ezzel is támogatva nemcsak a filmipart, hanem a nemzetközi együttműködést is. Az est házigazdája a népszerű műsorvezetőnő, Katrin Bauerfeind volt, a zenét egy német pop-rock együttes, a Wir sind Helden szolgáltatta. Az eseményt a ZDF/3sat televízió élőben közvetítette.

Sajnos a fesztivál nem kezdődhetett teljesen zökkenőmentesen. A szervezőknek egy sajnálatos problémával is meg kellett birkózniuk: pár órával a megnyitó előtt jelentették be, hogy két zsűritag lemondott a tisztségről. A dán rendezőnőt, Susanne Biert az Egyesült Államokba szólította munkája- előre nem látható problémák léptek fel következő filmjével kapcsolatban. A francia színész-rendezőnő, Sandrine Bonnaire pedig családi okok miatt lépett vissza. Mindketten sajnálatukat fejezték ki, hogy fel kell adniuk a megtisztelő címet, és sok sikert kívántak Dieter Kosslicknak a programokhoz. Remélik, hogy hiányuk nem okoz nagy fennakadást a fesztivál menetében.

A nyitófilm, Martin Scorsese Rolling Stones koncertfilmje, a Shine a Light sikert aratott. Scorsese régóta tervezte, hogy készít egy hasonló filmet, ami nem is meglepő, hiszen szinte majdnem minden filmjéhez a Stones zenéjét használta. A rendező két napon keresztül filmezte a bandát, hogy olyan közel hozhassa őket a közönséghez, amennyire csak lehet; és hogy lefilmezze azt a „pluszt”, amitől a Rolling Stones azzá lett, ami: legendává.

Mozgékony, fordulatos film Scorsese szemén át a modern zenetörténet rosszfiúiról, akik újraértelmezték, mit jelent rockzenekarnak lenni. Erős kameramozgások, bravúros vágások jellemzik a technikát. A filmbe bekerült néhány érdekes fotó a Bigger Bang turnéról is. A fesztiválon mind a zenekar tagjai, mind a rendező megjelent, ami azért is számít különösen örömteli eseménynek, mert Scorsese 1981. óta nem járt Berlinben, csak a filmjeit küldte maga helyett.