Kapcsolódó anyagok

1. Doris Dörrie: Kirschblüten- Hanami (Cseresznyevirágzás)

A német rendezőnő, Doris Dörrie eddigi legmodernebb filmjének hősei, Rudi és Trudi hosszú évtizedek óta boldog házasságban élnek. Rudi halálos beteg, rákja van. Mégis Trudi az, aki váratlanul egyedül hagyja férjét a földi világban. Az özvegy férfi a tragédia után megvalósítja felesége beteljesületlen álmát: elutazik Japánba, meglátogatni a fiukat. Elutazik a Fujiyama lábához megnézni felesége helyett azt, amit ő mindig is szeretett volna: a cseresznyevirágzást. A filmet a fesztiválon láthatja először a közönség.

Az özvegy férfi megvalósítja felesége beteljesületlen álmát


2. Luigi Falorni: Feuerherz (Hearts of fire)

A német-osztrák koprodukció a Senait Mehari azonos című (magyarul Lángoló szív címen megjelent) bestselleréből készült, és valós eseményeket dolgoz fel: egy eritreia kislány sorsát, akit éhező családja eldobott magától, majd gerillák rabolták el és akarták megölni, de szerencsésen megmenekült. Most Németországban él, és minden erejével énekesnői karrierjére koncentrál. Az írónő életét Luigi Falorni olasz rendező filmesítette meg.


3. Yoji yamada: Kabei -Our Mother (Kabei- Anyánk)

Szintén önéletrajzi regényből, Feruyo Nogami Requiem for a Father című bestselleréből készült Yoji Yamada japán rendező versenyfilmje is. A dráma betekintést nyújt a negyvenes évek Japánjába, ahol egy anya egyedül neveli gyermekeit, és várja haza bebörtönzött, pacifista férjét. A japán animéket idéző gyermeknapló-film címszerepét az országban ikonikus nemzeti anyafigurái miatt népszerű Yoshinaga alakítja. Ez a film Yamada hatodik szereplése a fesztiválon, de még sosem sikerült díjat nyernie - pedig három filmje is versenyzett már a medvékért.

A japán bestseller a negyvenes évekbe kalauzol - Kabei


4. Erick Zonca: Julia

Egy francia, road movie-szerű izgalmas thriller. A főhősnő (akit a Narnia Krónikáiban Fehér Boszorkányként világhírűvé vált Tilda Swinton alakít) mindenáron pénzhez akar jutni. Még a zsarolástól sem riad vissza. Sőt, ehhez képes egy kisfiút is felhasználni. A rendező első angol nyelvű filmjét John Cassavetes 1980-as filmje, a Gloria ihlette. Az élet, amiről az angyalok álmodnak rendezőjének várva várt új filmje.


5. Robert Guédiguian: Lady Jane

Egy újabb francia bűnügyi film: a történet  középpontjában három gyermek barátsága áll. Muriel, Franois és Rene betöréseket követnek el, amíg egyszer csak le nem buknak. Ezután útjaik elválnak. Felnőnek, és talán sosem találkoznának újra, ha Muriel fiát valaki el nem rabolná. A küzdelem a váltságdíj megszerzéséért újra összehozza a három jóbarátot.

Felnőnek, és talán sosem találkoznának újra  - Lady Jane


6. Antonello Grimaldi: Caos Calmo (Csendes káosz)

Az idei fesztiválon többségben vannak az adaptációk: az olasz rendező  Sandre Veroni regénye alapján készült játékfilmje egy halász  történetét meséli el. Pietro Poladini felesége épp abban a pillanatban hal meg, amikor férje a tengeren egy idegen nő életét menti meg. Pietro nehéz feladat előtt áll: hogyan magyarázza meg ezt a bizarr egybeesést a lányának? Az olasz filmet hazájában már bemutatták, de a nemzetközi közönség a fesztiválon láthatja először.

7. Mike Leigh: Happy-Go-Lucky (Könnyelmű)

A többszörös Oscar-jelölt brit rendező, Mike Leigh játékfilmjét is beválogatták a legjobbak közé. A kortárs tragikomédia főhőse, egy észak-londoni tanárnő szerepében Sally Hawkins-ot láthatjuk (Woody Allen legújabb filmjében, a Kasszandra álmában is játszik). A másik főszereplő  Eddie Mason, akivel a rendező már a Vera Drake című, többszörös fesztiváldíjas filmjében is együtt dolgozott.

Sally Hawkins mint tanárnő Mike Leigh filmjében


8. Amos Kollek: Restless  (Nyugtalan)

Az izraeli-kanadai-francia belga koprodukció egy izraeli férfiról szól, aki családját hátrahagyva Amerikába megy szerencsét próbálni. Nem könnyű az élete, küzdenie kell a megélhetésért. Húsz évvel később hírt kap családjáról: a felesége alkoholista lett és belehalt az ivásba, fiát pedig az izraeli rendőrség azzal vádolja, hogy résztvevő egy öngyilkos merényletben, ezért ő is kénytelen elhagyni az országot. Ő is Amerikába megy, méghozzá éppen abba a városba, ahova az apja. Apának és fiának így végre lehetősége nyílik megismerni egymást.

9.Isabelle Coixet: Elegy (Elégia)

A 2003-ban szintén Arany Medvére jelölt My Life Without Me (Az élet nélkülem) című film rendezőnője legújabb játékfilmjében a kedvelt tanár–diák, tiltott kapcsolat témát feszegeti. David Kepesh, a hetvenes éveiben járó New York-i tanár nyolc évig folytat szenvedélyes viszonyt egyik fiatal diákjával. A férfit teljesen kielégíti ez a pusztán a szexualitásra szorítkozó viszony. A lány viszont többet akar… Szintén adaptáció: Philiph Roth The Dying Animal (Haldokló állat) című regényét dolgozza fel. A szereposztás igazán parádés: David Kepesh-t a kiváló Shakespeare- színész, Ben Kingsley alakítja, a veszélyes diáklány, Consuela Castillo szerepében pedig Penélope Cruzt láthatjuk.

Sejtátültetés, a nem létező édestestvérétől - Zou You


10. Wang Xiaoshuai: Zuo You (In love we trust)

Egy leukémiás kislány életét csak az mentheti meg, ha sejtátültetést kap. Sejtátültetést, az édestestvérétől. Csakhogy nincs édestestvére. Elvált szülei pedig már mindketten új házasságban élnek… Wang Xiaoshuai kínai rendező filmje egy érdekes, kissé bizarr témát dolgoz fel. A film megrendítő dráma családi békéről, szeretetről, önfeláldozásról, valamint arról, hogyan kerülhet egymással ellentétbe a társadalmi elvárás, erkölcs és a szeretet.

Folytatása következik...