Arról már korábban hírt adtunk, hogy az idei előadók között szerepel Szergej Loznyica, a Donyeci történetek rendezője, valamit Kirsten Johnson, a Citizenfour operatőre. Az viszont újdonság, hogy Mexikóból érkezik Pozsonyba a három Oscar-díjat nyert Roma látványtervezője, Eugenio Caballero. Egyik legismertebb munkája a 2006-os Faun labirintusa, amelynek a lenyűgöző fantáziavilágát az ő vezetésével teremtették meg. Munkájáért Oscarral jutalmazták a legjobb látványtervezés kategóriájában.

Dolgozott Jim Jarmusch-szal Az irányítás határai című filmen, ő felelt A lehetetlen című katasztrófafilm, Az Európa-rejtély című sci-fi és Szólít a szörny című fantasy látványáért. A Romá-ban Alfonso Cuaron rendező mexikóvárosi gyerekkorának fontos helyszíneit építette meg megkapó részletességgel. Munkájáért Caballerót Oscarra jelölték.

Roma (fotó: Netflix)

Mark W. Weingartner  supervisor Christopher Nolan állandó munkatársa, A Batman-trilógia, az Eredet, a Csillagok között és a Dunkirk szakmai stábjában is benne volt. Jellemzően olyan jeleneteket vesz fel, amiket aztán később speciális effejtusokkal módosítanak, a munkája során az Antarktiszon kívül az összes kontinensre eljutott. A Száguldó erőd 2-vel indult el a filmes karrierje, később Az éhezők viadala- és az Alkonyat-filmek stábjában is benne volt. A szuakember a nyilvános előadása mellett egy 3 napos VFX worksopot is tart majd a VFF-en.

A Nebraska című road movie fényképezéséért Oscarra jelölt Phedon Papamichael is ellátogat Pozsonyba. Számos nagy sikert aratott filmnek volt ő az operatőre, például a Johnny Cash életét bemutató A nyughatatlan-nak, a Börtönvonat Yumába című westernnek vagy a Tom Cruise és Cameron Diaz főszereplésével készült Kéjjel-nappal című akcióvígjátéknak. Az is találkozott már a munkáival, aki nem néz mozifilmeket, több Nespresso-reklámot is ő fényképezett.

Nebraska (fotó: Paramount Vintage)

Rajtuk kívül a marokkói Halim Belabbes és a lengyel Marcin Łuczaj is a fórum vendége lesz. Belabbes rendező, illetve a chicagói Columbia egyetem tanára, Sweet Rain című filmje 2016-ban debütált a rotterdami fesztiválon.  Łuczaj a varsói New Europe Film Sales nevű filmes cégnek dolgozik, kis- és nagyjátékfilmek forgalmazási jogainak a megvásárlása a feladat.

Az ötnapos Visegrad Film Forumra 25 euróba kerül az akkreditáció, diákoknak 15 euro. Aki február 28-ig megvásárolja a belépőt, az 5 eurót megspórolhat az előbb feltüntetett árakról. További információt a VFF honlapján találsz.

Borítókép: Eugenio Caballero