Október 1-jén, 21 órától tűzi műsorra a Memento Mori – A váci legenda című filmet a Duna TV. A tévépremier előtt szeptember 30-án, 9:25-től a kulisszák mögé is be lehet tekinteni egy werkfilmmel, ugyancsak a Duna TV műsorán. A Memento Mori – A váci legendát október 3-án, 21 órától az M5 csatorna is leadja.

A váci Fehérek templomának felújításakor, 1994-ben a munkások egy elfalazott ajtóra és mögötte egy elfelejtett lejáratra bukkantak: ez a templomtorony alatt fekvő kriptába vezetett, ahol 265 díszes koporsót találtak. A Memento Mori – A váci legenda a halottak sorsát, személyes történeteit idézi fel, visszarepítve a nézőt a 18. század történelmébe. 

A történet két idősíkon, 1994-ben és a 18. században mutatja be a drámai körülményeket, ami az emberek halálához vezetett. A múmiákat feltáró antropológust Trokán Nóra, segédjét pedig Kamarás Iván alakítja. Mellettük Reviczky Gábor és Adorjáni Bálint is látható a filmben.

Kiss Stefán Mónika producer-rendező filmje az idén májusban megrendezett 10. Savaria Filmszemlén fikciós film kategóriájában első helyezést kapott. A film meghívást kapott a szeptember 22-én induló sepsiszentgyörgyi Eva FilmMakers Fest női rendezők versenyébe is. 

Kiss Stefán Mónika

Kiss Stefán Mónika idén augusztusban Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott a magyar történelem, valamint művészet- és egyháztörténet fontos időszakait, illetve jeles személyiségeit bemutató filmjei (Semmelweis arca, Bronzkori rejtélyek, Kutatók nyomában sorozat, Boldog Batthyány - Strattmann László, Csík30, Egy vérből) elismeréseként.

A Memento Mori – A váci legenda forgatókönyvet a producer-rendező Maruszki Balázzsal közösen készítette. A tévéfilm gyártását a Nemzeti Filmintézet támogatta.