A váci Fehérek templomának felújításakor, 1994-ben a munkások egy elfalazott ajtóra és mögötte egy elfelejtett lejáratra bukkantak: ez a templomtorony alatt fekvő kriptába vezetett, ahol 265 díszes koporsót találtak. Kiss Stefán Mónika rendező-producer Memento Mori címmel készülő filmje a halottak sorsát, személyes történeteit idézi fel, visszarepítve a nézőt a 18. század történelmébe.


A múmiákat feltáró antropológust Trokán Nóra, segédjét pedig Kamarás Iván alakítja, de a most megjelent előzetesben feltűnik Reviczky Gábor, Adorjáni Bálint, Horváth Lili, Czukor Balázs és Balázs Andrea is. A történet két idősíkon, 1994-ben és a 18. században mutatja be a drámai körülményeket, ami az emberek halálához vezetett. A valós eseményeken épülő filmet fikciós elemekkel dúsította a film író-rendezője, aki közel tíz éve kutatja a váci múmiák történetét. A forgatókönyvet  Maruszki Balázzsal közösen készítette. 

A Memento Mori az NFI 300 millió forintos tévéfilmes gyártási támogatásával készült, a premier, a film zárt körű díszbemutatója február 28-án lesz az Uránia Filmszínházban, és hamarosan a nagyközönség is láthatja a váci múmiák életre keltett történetét.