A Magyar panoráma programban hét alkotás lesz látható. Szabó Réka Locarnóban díjazott megrázó filmje, A létezés eufóriája Fahidi Éva történetét meséli el, aki 20 évesen egyedül tér haza Auschwitz-Birkenauból. 70 évvel később felkérést kap egy táncszínházi előadásra, amely a múltjából építkezne. Éva gondolkodás nélkül igent mond. Kritikánkban így meséltünk a filmről: "Abban rejlik film a legnagyobb ereje, hogy elmossa a verbális kommunikáció és a tánc közti határvonalat. Finom portrét rajzol egy elképesztő erejű asszonyról, és közben arra is emlékeztet, hogy minden nehézség ellenére mégiscsak jó dolog élni."

A magyar-ausztrál Hegedűs Péter főhőse, Lili 1956-ban elmenekült Magyarországról, hátrahagyva kétéves kislányát, és ezt a traumát évtizedek óta magában hordozza. Kisebbik lánya most útnak indul, hogy felderítse a titkokat, és újraegyesítse a családot.

Hegedűs Péter: Lili

Dér András és Muhi Klára dokumentumfilmje, A szabadság bolond körei a ‘60-as és ‘70-es években legendás és ellentmondásos intapusztai pszichiátriai intézet történetét meséli el. Az ország első elkerítetlen munkaterápiás intézetének falai között művészek és "rendszerellenes" arisztokraták egymás mellett éltek a pszichiátriai betegekkel. Bolba Márta a budapesti 8. kerület evangélikus lelkésze. Takács Mária A Mandák Ház lelkésze című portréjában bemutatja, hogyan próbál helytállni minden fronton: közössége elesettjeiért küzd, sokszínű gyülekezetét vezeti és munkájához szövetségeseket találni.

Varga Ágota hőse A fegyházlelkész, egy fáradhatatlan, saját útját járó plébános, aki azokkal dolgozik, akikről a társadalom már lemondott. Gettó Balboa a címe Bogdán Árpád filmjének, melyben a volt maffiatagból lett bokszedző igyekszik megóvni tanítványát a hibáktól, amelyeket ő maga elkövetett. Az Alla Zingara, Halász Glória filmje megmutatja a világhírű budapesti Száztagú Cigányzenekar mindennapjait, bepillanthatunk abba a több hónapon át tartó folyamatba, amíg a következő moszkvai koncertjükre készülnek. A Magyar panoráma programját Báron György filmesztéta állította össze.

Bogdán Árpád: Gettó Balboa

A Diák- és elsőfilmes versenyprogramban versenyzik az SZFE-n végzett Bartha Máté kisfilmje, a Szél viszi a tizenéves Vivienről szól, aki bekapcsolódik egy katonai ifjúsági szervezet életébe, és ott együttérző, bajtársi közösségre talál. Az a kérdés sikerül-e jobb irányba terelnie az életét. Jonathan Hunter Szabad Egyetem címmel forgatott CEU-s diákok egy csoportjáról, akik elszántan kiállnak az oktatás szabadságáért, és nem hajlandóak beletörődni abba, hogy egyetemüket elüldözzék az országból.

Az Így növünk fel szekcióban szerepel Nagy Mária Anikó Vonal felett című filmje, egy tökéletességre törekvő anyáról, aki mindkét lányát profi úszónak neveli, és akinek számot kell vetnie egy kényelmetlen kérdéssel: vajon kinek az álmát hajszolják valójában? A 4. hatalmi ág szekcióban szerepel Kresalek Dávid 2004-es Hackni című filmje, melynek témája ma is aktuális. Feltárja a médiahekkelés jelenségét, miközben pillanatképet nyújt egy fiatal közép-európai demokráciáról és a sajtó állapotáról a kétezres évek elején.

A 16. VERZIÓ vendégei lesznek a filmek alkotói, akiktől a vetítések után Q&A keretében lehet kérdezni. A vetített magyar filmek közül a nézők szavazata alapján dől el, ki kapja a 100.000 Ft-os támogatással járó magyar Közönségdíjat. A 16. VERZIÓ díjátadó eseménye november 16-án, szombat este lesz a budapesti Toldi Moziban, a díjnyertes filmeket november 17-én, vasárnap délután ismét levetítik.

16. VERZIÓ NEMZETKÖZI EMBERI JOGI DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL

Budapest - november 12-17.

Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szeged, Szombathely - a Szabad Terekkel közös szervezésben - november 21-24. 

Forrás: Verzió