A ZEBRA Versfilm Fesztivál 2002 óta kerül megrendezésre. Ez az első és a legnagyobb nemzetközi platform a költészeten alapuló rövidfilmeknek. Minden évben a világ minden tájáról érkező költőknek, filmeseknek és fesztiválkészítőknek kínál platformot kreatív eszmecserére, ötletbörze és találkozásra széles közönséggel.

Pályázattal, filmes műsorokkal, verses felolvasásokkal, retrospektívekkel, kiállításokkal, előadásokkal, workshopokkal, kollokviumokkal, előadásokkal és gyermekműsorral mutatja be különböző szekciókban a versfilm műfajának sokszínűségét. A fesztiválra 1200 jelentkezőből jutott be a magyar alkotópáros alkotása. A fesztivált idén október 12. és 15. között rendezik meg.

A Samu egy még mindig tabunak számító témával foglalkozik: egy meg nem született baba elvesztésével. A magzatukat elvesztett nők magukat okolják, közvetlen környezetük eszköztelen, ezekhez a bonyolult érzésekhez pedig szégyen is társul. Ebből születik a
magány és a teljes elzárkózás” - írta filmjükről Tóth Vivien.

2022-ben szintén ezen a fesztiválon szerepelt Maros mozi című alkotásuk is, ami elnyerte a Bujtor István filmfesztivál versfilm kategóriájának fődíját, továbbá novemberben a bécsi Art Visuals & Poetry Filmfesztiválon méretteti meg magát.

Forrás: Az alkotók közleménye / Címlapkép: Tóth Vivien és Kecskeméti Balázs