A pozsonyi fórum egyik idei előadója Pawel Edelman lengyel operatőr lesz, akinek nevéhez olyan filmek fűződnek, mint A zongorista (2002), a Katyn (2007), a Twist Olivér (2005) és A király összes embere (2006). Jelölték már Oscar-díjra, BAFTA-díjra és az Amerikai Operatőrök Társaságának díjára is. Legutóbbi munkái között szerepel Roman Polanski Tiszt és kém: A Dreyfus-ügy (2019) című alkotása és a Kate Winslet főszereplésével készült, Elizabeth “Lee” Miller fotográfusról szóló, Magyarországon forgatott Lee (2022). Edelman jelenleg ismét Polanskival dolgozik együtt, egy idén elkészülő filmen.

Jim Stark a producerek független filmekben betöltött szerepéről fog előadni. A neves amerikai producer Jim Jarmusch olyan alkotásait jegyzi, mint a Törvénytől sújtva, a Mystery Train és Az éjszaka a földön, de számos egyéb nemzetközi produkció (Foxtrot, Az átkelés madarai, A hegyek szigete) között dolgozott már együtt Hajdu Szabolccsal is a Délibáb és a Békeidő című filmeken. Legutóbbi munkája, a Ruben Östlund rendezésében készült A szomorúság háromszöge tavaly Arany Pálma-díjat nyert Cannes-ban és az Európai Filmakadémia is a Legjobb Európai Filmnek választotta. 

Pawel Edelman

Sepideh Farsi iráni rendező játék- és dokumentumfilmjeiről egyaránt ismert. Dreams of Dust (2003) és The Gaze (2006) című nagyjátékfilmjei a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkoztak be, legfrissebb alkotása, a Siren (2023) című animációs film premierje az idei Berlinale panoráma programjában lesz.

A Visegrad Film Forum idén is bemutatkozási lehetősét biztosít a filmes partneriskolák hallgatói számára. Idén szlovák, cseh, magyar és éengyel intézmények, valamint két nem V4-es ország iskolájának meghívottjai vesznek részt az eseményen. 

A 10. Visegrad Film Forumot 2023. március 15. és 18. között rendezik meg a Pozsonyi Előadóművészeti Egyetem Filmes és Televíziós Szakán és a környező mozikban. 

A fórumra érvényes bérlet már megvásárolható itt

Forrás: VFF / Címlapkép: A zongorista