Májusban mi is interjúztunk a fiatal rendezővel, aki leginkább a fesztiváloztatást illető csalódottságában tette közzé eddigi filmjeit a saját YouTube-csatornáján. Andella Mirtill már a beszélgetésünk idején foglalkozott új rendezésével, a napokban pedig a forgatás is elkezdődött. A Kompromisszumokra az adjukossze.hu-n keres közösségi finanszírozókat a maroknyi stáb.

A magyar rövidfilm-készítésben - főként pályakezdő filmesek esetében - a munka díjazásának lehetősége fel sem szokott merülni. Hazánkban a rövidfilm-forgalmazásra szinte semmi lehetőség, egy készülő film finanszírozása különösen nagy kihívást jelent. Az egyetemi filmkészítés bajtársiasságát hordozzuk, amíg valakinek nem sikerül kitörnie. Így, még ha abban a szerencsés helyzetben is van egy készítő, hogy támogatást kapjon a filmjére, az is csak szűkös keretek között finanszírozza a filmjének elkészülését” – részletezi a rendező a közösségi finanszírozás hátterét a kampány leírásában.

Szeretném, ha ez a rendszer változni tudna, emellett pedig szeretnék egy hiteles filmet készíteni. Egy rövidfilm, ami egy fiatal felnőtt művész önmegvalósítási kálváriáját járja körbe, nem teheti meg, hogy nem fizet - a túlnyomóan - fiatal művész készítőinek.”

A most forgó filmben a divattervező szakot végzett fiatal főhős egy sötét szombati napon három találkozás során szembesül a kompromisszum-hozatal formáival, tétjeivel és következményeivel, és egyre szélsőségesebb állapotban sodródik bele az éjszakába. Kérdés, valójában mennyit is kell feladnia magából, hogy belehelyzekedjen egy elkerülhetetlennek tűnő jövőképbe.

A főszerepekben Bíró Panna Dominika, Xantus Barbara, Bukovszky Orsolya, Vatamány Atanáz, Szabó Simon és Hommonai Katalin lesznek láthatók.

A Kompromisszumok forgatókönyvíró-rendezője Andella Mirtill, operatőre Papp Tamás, vágója Nagy Ilka, zeneszerzője Tóth Laura (LAU), producere Osváth Gábor, co-producere Tóth Bálint (Északi Támpont Egyesület).

A Kompromisszumok közösségi kampányába a projekt adománygyűjtő adatlapján lehet beszállni, az így befolyt összeget a stáb és a színészek béreire költik az alkotók. A film Facebook-oldalán pedig statisztának is lehet jelentkezni, ha valaki más formában szeretné támogatni a hazai függetlenfilmezést.

Címlapkép: Andella Mirtill / Fotó: Pauló-Varga Ákos