Zing (r: Kyra Buschor és Cynthia Collins, Németország)

A Zing főszereplője egy magányos férfi, akinek a munkája az élete – abszurd módon azzal tölti mindennapjait, hogy élteket oltson ki egy összetett gépezet segítségével, megadott lista alapján. A férfi óramű pontossággal teszi a dolgát, nem csúszhat hiba a számításokba és nem tűrhet halasztást egyetlen halál sem – legyen szó macskákról, idős emberekről vagy épp gyerekekről. Azonban egy nap egy cicáját visszakövetelő kisgyerek gyanútlanul bekopogtat a kaszás ajtaján és kezdetét veszi a hajsza. A film világa egyből berántja a nézőt, a halálosztó műszerei elképesztő ötletességgel és aprólékossággal vannak kidolgozva, ahogyan a filmben szereplő figurák is. Csak a lélek hiányzik a filmből, amely a pozitív befejezés ellenére sincs igazán jelen. A rövid animáció azt a fajsúlyos tényt jeleníti meg, hogy mai világunkban emberi sorsok dőlnek el számítógépek előtt, a személyesség legkisebb jelenléte nélkül.

cartoon dor sz1

 


Oh Willy... (r: Emma De Swaef and Marc James Roels, Belgium, Franciaország, Holandia)


A franciaországi Toulouse-ban, a Cartoon Forum kísérőrendezvényén osztották ki a Cartoon d’Or díjat 2012 szeptemberében. A legrangosabb európai animációs díjat Emma De Swaef és Marc James Roels kapta Oh Willy... című alkotásáért. A stop-motion animáció rendkívül egyedi és különleges hangulatát a pasztell színvilág és a textil legkülönbözőbb fajtái adják: nemezből készült figurák kötött ruhákban, fonal-és szövet világban. A film története hétköznapi módon indul – Willy visszatér gyermekkora színhelyére, a naturalista közösségbe, ahol édesanyja haldoklik. Az anya halála után a film abszurdba fordul, a magányos férfi a közeli erdőben bolyong, ezernyi veszéllyel dacolva, míg végül egy szőrős óriás, egy ősanya keblein talál biztonságra és nyugalomra. Nem sikerült felvenni a  történet fonalát és az azonosulás sem következett be, így az is hatalmas talány marad, hogy miért lett az Oh, Willy... 2012 legjobb európai animációja.

cartoon dor sz2

Tram (r: Michaela Pavlatova, Franciaország, Csehország)

Michaela Pavlátová Oscar-jelölt cseh rendező arról híresült el, hogy filmjeiben erotikus és humoros töltettel mesél az emberi kapcsolatokról. A francia-cseh koprodukcióban készült Tram című rövid animáció elnyerte 2012-ben az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját. A Tram főszereplője egy magányos, szexhiányos villamosvezetőnő, aki egy átlagosnak induló napon nem bírja tovább tartóztatni magát és a zötykölődést egy szürrealista, fallikus szimbólumokban tobzódó erotikus fantáziába fordítja. A történet magányos szívek egymásratalálásával és „happy endinggel” végződik a 8-as villamoson. A környezet zajaiból építkező zene és az egyre sűrűbb, organikusan változó környezet egyedi atmoszférát teremt a filmnek, amely újabb bizonyítékul szolgál arra, hogy az animáció műfaja nem kizárólag a gyerekeké.

cartoon dor sz3

Edmond Was a Donkey (r:Franck Dion, Franciaország, Kanada)

Az Edmond was a Donkey egy nagyon mély és szívhez szóló film, és ezzel meglehetősen ki is lóg az idei Cartoon d’Or jelöltek közül, hiszen szemmel láthatóan ezek a jellemzők kevéssé népszerűek már a filmalkotók és/vagy zsűrik körében, akik kiemelnek egy-egy alkotást a több ezerből. Edmond egy hivatali dolgozó, egy alacsony, halkszavú férfi, aki kifogástalanul végzi munkáját és példásan él szerető feleségével az odalán. Ám ahogyan főhősünk, úgy a környezete is érzi, hogy Edmond más, mint a többiek – a kollégák nap, mint nap tudtára adják ezt különböző gyerekes tréfáikkal. Ám az egyik ilyen munkahelyi tréfa gyökeresen megváltoztatja a férfi életét, aki rájön, hogy ő valójában egy szamár. Edmond egy darabig próbál lavírozni az önbeteljesedés és a társadalom konformista elvárásai közt, ám hamar be kell látnia, hogy ez lehetetlen.

cartoon dor sz4

Flamingo Pride (r:Tomer Eshed, Németország)


A német animáció beerősített, hiszen két alkotás is érkezett Németországból a Cartoon d’Or öt jelöltje közé. A Flamingo Pride az Anilogue előtt az európa legizgalmasabb rövidfilmjeit felvonultató EUShorts műsorán is szerepelt. A pink flamingó az őrületes tóparti pride fesztiválról a nádasba téved, ahol menthetetlenül beleszeret egy elegáns fehér gólyalányba és ráébred heteroszexualitására. A film vicces gegek sorozata, amely a heteroszexualitás és homoszexualitás sztereotípiáit sorakoztatja fel. Hogy mi keresnivalója van 2012 legjobb rövid animációi között, az talány.

cartoon dor sz5