A Filmalap kezdeményezésére tavaly óta április 30. a magyar film ünnepe, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást.
 
A hagyományteremtő céllal indított magyar film napjához idén több mint száz saját szervezésű programmal csatlakoztak a résztvevők. Mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési központokban, sőt szórakozóhelyeken is - Budapesten, a nagyvárosokban és a legkisebb településeken egyaránt lesznek magyar filmes programok. A kezdményezéshez világszerte csatlakoztak a magyar intézetek, konzulátusok, nagykövetségek is.
 
A Filmalap a világhírű magyar animációra fókuszálva ingyenes vetítésekkel, játékokkal és bulival ünnepel a Toldi moziban. Az Uránia Nemzeti Filmszínház két vetítéssorozatot indít el április 30-án a régi és az új magyar film két nagy színésznője, Szeleczky Zita és Törőcsik Mari tiszteletére. A Budapest Film Zrt. egész nap magyar filmeket vetít a Művész, a Puskin, a Tabán és a Kíno mozik egy-egy termében. A Cirkó az Oscar-díjas Mephisto-t és Tarr Béla Kárhozat című filmjét tűzi műsorra. A Szimpla Kertben a Sose halunk meg! lesz a kedd esti program. 

Macskafogó (fotó: Pannonia Entertainment)

A pécsi Apolló mozi klasszikusokat tűz műsorra, köztük a Körhintá-t, a székesfehérvári Barátság moziban ingyenesen lesz megtekinthető Az ember tragédiája, a Könnyű leckék és a Virágvölgy című alkotások. Gyulán a Romis moziban A miniszter félrelép és az Egri csillagok is műsoron lesz. Szolnokon, a TISZApART mozi szabadtéren, ingyenesen vetíti az Egy pikoló világos című klasszikust, amihez személyenként egy pikoló világos sör is jár. Miskolcon a Grabovsky közösségi térben a Macskafogó-t lehet megnézni, és a kultrajzfilm mellé ajándék pattogatott kukoricát kapnak a nézők. A pápai Jókai Mór Művelődési Központ a Pápán és környékén forgatott filmekből indít vetítéssorozatot András Ferenc Végkiárusítás című filmjével kezdve.

A vetítések mellett különleges programok is lesznek. A budapesti Anker’t romkocsmában minden a filmzenékről szól majd egész este. A Dr. Mező Ferenc Általános Iskolában a videó- és hangvágás rejtelmeibe vezetik be a fiatalokat, míg a Film Destination egy könnyed, 90 perces sétára hív a Budai-hegységbe, ahol egy tucatnyi klasszikus magyar film forgatási helyszíne és az egykori „9-es műterem” helye tekinthető meg.

Könnyű leckék (fotó: Elf Pictures)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciai Főosztályának köszönhetően idén 35 városban összesen 47 vetítést szerveznek a külföldi magyar intézetek Ankarától Limán át Washingtonig.

A Filmalap köszöni a közreműködést az összes forgalmazónak, akik Filmarchívum klasszikus filmjei mellett a magyar film napjára a legújabb magyar alkotásokat kedvezményes feltételekkel bocsátották rendelkezésre, a Nemzeti Művelődési Intézetnek a művelődési központok és könyvtárak mozgósítását és az összes résztvevőnek azt, hogy április 30-án megemlékezik a magyar filmről.

borítókép: Mephisto (Mokép)