Országszerte április 30-án ünnepelik a magyar film napját, a Filmalap ingyenes programja kedden 17:30-kor kezdődik a Toldi moziban: a nagyteremben két egészestés animáció, a kisteremben klasszikus és a legújabb, fesztiválkedvenc rövid animációk lesznek műsoron. A nagyteremben a János vitéz lesz műsoron, Jankovics Marcell 1971-es animációs filmje, melyet Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából készített. Az első magyar egészestés animációt 2018-ban a Filmalap Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságának szakemberei 4K felbontásban restaurálták, helyreállították az eredeti színvilágot.

Utána a Ruben Brandt, a gyűjtőt Milorad Krstić akció-thrillerét lehet megnézni. Az egyedi látványvilágú animációval a néző az egész világot bejárja egy olyan utazás során, amely percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket. Milorad Krstić a bemutató idején mesélt is nekünk a nyolc éven át készülő a filmjéről, kritikánk alább olvasható:

Magukkal ragadnak az animált műkincstolvajok

Ugyanis a részletgazdag és absztrakt látványvilág, valamint a többrétű történet ellenére a Ruben Brandt nem az a ráérős múzeumi séta, ahol huzamosabb ideig meg-megállva tanulmányozhatjuk az elénk kerülő remekműveket. A cselekmény folyamatosan tartja a pörgős tempót, miközben a látványos akciójeleneteket is bőkezűen adagolja, legyen szó a Cobra 11-et megszégyenítő tombolásról az autópályán, vagy egy Jackie Chan-film alaposságával megkoreografált tömeg-bunyóról a modern művészeti tárlaton.

A Toldi kistermében klasszikus rövid animációkat vetítenek. A közel 70 percnyi válogatásban szerepel többek között a Variációk egy sárkányra, A rács, a Sysiphus, a Babfilm, és az Oscar-díjas A légy is. A második blokkban a legújabb rövid animációk közül hat olyan alkotást mutatnak be, melyek a legnagyobb filmfesztiválokon, Berlinben, Cannes-ban és Sundance-en is jártak már és sokszor díjjal tértek haza: A nyalintás nesze Andrasev Nadjától (Cinefondation megosztott 3. díj), a Vulkánsziget Lovrity Anna Katalintól, az Entrópia Buda Flóra Annától (az idei Berlinale Teddy-díja), a Lidérc úr és Superbia Tóth Lucától, valamint a LOVE Bucsi Rékától.

Buda Flóra Anna: Entrópia

Az előtérben az animációkhoz kapcsolódó izgalmas játékokkal múlathatják az időt a látogatók egészen 21 óráig, amikor kezdődik a „Filmesek a DJ pult mögött” party, a zenéket Buda Anna Flóra, Szabó Simon és Szimler Bálint fogja pörgetni. A program ingyenes, a vetítésekre ingyenes jegyek igényelhetők a Toldi mozi pénztárában.

Forrás: MNF