Az Amerikai függetlenek szekció talán legizgalmasabb filmje a Jobb angyalok (The Better Angels), amely Abraham Lincoln gyermekkorát mutatja be. A. J. Edwards első filmjének producere Terrence Malick volt. A Világkörüli út blokkban lesz látható többek között A bűn érintése (Touch of Skin), Jia Zhangke a 2013-ban Cannes-ban a Legjobb Forgatókönyv díját hozta el. A film négy megtörtént esetet dolgoz fel, melyek a bosszúban manifesztálódó boldogtalanságról szólnak. Az Európai történetek szekció hat filmje közül az egyik legkiemelkedőbb a vadonatúj politikai szatíra, a francia Jacky a nők országában (Jacky au royaume des filles), Charlotte Gainsbourg főszereplésével.

A-Touch-of-Sin2

A bűn érintése

A Filmdokk-ban öt dokumentumfilmet vetítenek, közülük minden bizonnyal a legmegrázóbb Kambodzsa Oscar-jelölt alkotása, A hiányzó kép (The Missing Picture), melyben Rithy Panh agyagfigurákkal, archív felvételekkel és saját narrációjával rekonstruálja a Vörös Khmer rémuralmát. A Zene mindenkinek válogatás nyolc filmje több évtizedet fog át a hatvanas évektől napjainkig. A Sötét oldal szekció egyik darabjának, Ben Wheatley angol polgárháború idején játszódó Valahol Angliában (A Field in England) című horrorjának producere, Andy Starke – aki a zsűri egyik tagja is – a fesztivál vendége lesz.

Idén kilenc film – köztük hat elsőfilmes alkotás - vetekszik majd a Hullámtörők-díjért. A hosszú út hazafelé (The Long Way Home) és a Viktoria rendezője, a török Alphan Eşeli és a bolgár Maya Vitkova is Budapestre érkezik a fesztivál idején. A zsűri másik tagja Santa Lingeviciute, a vilniuszi filmfesztivál művészeti igazgatója, a zsűri elnöke pedig Szász János lesz.

Az idei Titanicon debütál Novák Erik új, fekete humorral vegyített akció-thrillerje, a Fekete leves, az Egy portugál apáca levelei előtt látható lesz Szabó Simon Tamperében díjat nyert rövidfilmje, a Fal, illetve a Lovak és emberek kísérőfilmjeként Bucsi Réka a Berlinálé versenyprogramjába is beválogatott, MOME-n készült animációs műve, a Symphony no. 42 is. A nemrég elhunyt Jancsó Miklósra az Örökmozgóban a MANDA segítségével egy különleges válogatással emlékezik a fesztivál.