Az idei filmes versenyprogram 119 alkotásból áll, ebből a nemzetközi szekcióban 88, a magyarban 31 mű látható. A Mediawave-et felvezető Úton Online Filmfesztivál legjobb darabjai megtekinthetők a fesztivál honlapján. Az erődben ötödször rendezik meg a filmfórumot, amelynek témája a magyar filmkritika és a film viszonya - mondta Durst György producer a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A játékfilmek között látható lesz mások mellett a dél-koreai-francia-vietnámi koprodukcióban készült Tavaszi koan című alkotás (rendező: Ma Ho-lu) vagy a Minden okkal történik című namíbiai tragikomédia, Florian Schott rendezése. Az animációs filmek között a francia Louis Jean Gore Billie blues éneke című műve, az észt Ülo Pikkov Ada+Otto című, egy varjút a középpontba állító mozija, valamint a női forma ikonografikus képiségét feltáró ausztrál Morphette (Magda Matwiejew).

A magyar produkciók közé tartozik például Sós Ágnes Szerelempatak című filmje (kritikánk róla ITT olvasható), amely egy nősülni akaró özvegy parasztember kalandjait mutatja be; az érdeklődők találkozhatnak a dokumentumfilm szereplőivel is egy kötetlen beszélgetésen a Monostori Erődben. Az alkotásokat nemzetközi zsűri értékeli.

Mintegy ötven koncert, illetve az Occupy mozgalom szellemiségéhez köthetően különböző műhelyek közötti spontán együttműködés szerepel a Mediawave zenei programjában. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató beszámolt arról, hogy akusztikus koncertet ad az Auróra punkzenekar, játszik a kortárs dzsessz svájci képviselője, a Paeffgen & Dill, a balkáni cigányzenét előadó holland-belga Balcony Players, az osztrák-olasz blues-soul Raphael Wressnig & The Soul Gift Band vagy az andalúz flamenco zene- és tánckar, a Davinia Jaén Flamenco Band.

A Mediawave egyik zárórendezvényét Budapesten tartják: május 4-én vasárnap a Gödör Klub a Víg Végnapjaink című rendezvénnyel búcsúzik a Király utcától.

(Forrás: MTI)