Az első alkalommal megrendezett Úton/On the Road Online Filmfesztiválra olyan műveket vártak, amelyek a szellemi útról, a bevándorlásról, a kivándorlásról, a válaszutakról vagy az alkotói utakról szólnak.

A közönség egy hónapon keresztül adhatta le szavazatait hat kategóriában. A mustrán szereplő 76 alkotás a világ több mint 40 országát képviselte. A produkciókat általában ezer-kétezer néző látta, a legtöbben, 2074-en Murányi-Matza Teréz Termékenység című animációját tekintették meg.

A hétfőn zárult közönségszavazás alapján Szabó Károly Ha nem használ, nem is árt című munkája kapta a legjobb film díját. Az operatőri mezőnyből Peyman Abaszade lett a győztes, aki az iráni Mohammad Farahani Lopás című kisjátékfilmjét fényképezte.

A színészek közül Maiken Schmidt játéka tetszett legjobban a nézőknek, aki Doris Taaker Tavasz a la carte című észt kisjátékfilmjében szerepelt, így ő kapta a kategória közönségdíját.

Murányi-Matza Teréz animációja a fesztivál címére utalva a "legszebb út" díjat nyerte el, a "legnehezebb út" kategóriában Boros Ferenc és Rozmán László Sárga, piros, kék - Ferkovics Ferenc útjai című filmje győzött. A "legfurcsább út" elismerés az amerikai Mirror Su Hó hajó című animációs filmjének jutott.

A győztes alkotásokat levetítik az április 29. és május 3. között zajló Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét fesztiválon a komáromi Monostori erődben. Az online filmmustra összes filmje megtekinthető még április 30-ig a fesztivál honlapján.

(Forrás: MTI)