"Tudomásul vettük, hogy az idegen kifejezés idejétmúlttá vált a nemzetközi filmes világban" - mondta Larry Karaszewski és Diane Weyermann, a kategória bizottságának társelnökei. A legjobb idegen nyelvű film helyett így ezentúl a legjobb nemzetközi egészestés filmet (best international feature film) díjazzák, mivel úgy vélik, ez az elnevezés "jobban reprezentálja a kategóriát, a filmkészítés pozitív és befogadó természetét hangsúlyozza". A kategória egyéb szabályai nem változtak, azonban a díj szűkített listájára hét helyett jövőre már tíz film kerülhet fel. Eddig két magyar film nyerte el a díjat, az 1981-es Mephisto és a 2015-ös Saul fia.


Győzelemnek tekinthető a Netflix és a többi streamingszolgáltató számára, hogy az akadémia kormányzói testülete nem változtatta meg a legfőbb díj, a legjobb filmnek járó Oscar választhatóságának szabályát. A szavazást megelőzően vita folyt arról, hogy mennyi ideig kell egy filmet moziban játszani, mielőtt kis képernyőre, vagyis internetre, DVD-re vagy más adathordozóra kerülne. Végül a szavazáson győzött az érvényben lévő szabály, mely szerint a választhatósághoz elég, ha hét napon át, naponta legalább háromszor fizető közönség előtt vetítenek egy filmet Los Angeles megyében.


"Támogatjuk a moziélményt, amely a filmművészet szerves része, és ez nagy súllyal esett latba a vita során"
- mondta John Bailey, az akadémia elnöke. Hozzátette, hogy "tervezik az iparágban végbemenő jelentős változások további tanulmányozását és a jelenségek megvitatását az akadémiai tagokkal". Az Oscar-díjak odaítélésének teljes, frissített szabályzatát a hivatalos oldalon tették közzé.

A 92. Oscar-ceremóniát 2020. február 9-én tartják a hollywoodi Dolby Színházban.

Forrás: MTI