A hatalmas adatbázisnak köszönhetően az Arcanum archívuma egyebek mellett a magyar filmtörténettel kapcsolatba is rengeteg információ nerhető ki belőle. De nem csak komoly kutatómunkához szolgál megbízható társként, nyugodtan lehet benne kalandozni, ide-oda ugrálni, mintha csak az interneten szörföznénk, csak itt van egy értelmezhető keret: magyar kulturális tartalmakban kereshetünk.

A Litera magazin riportjának hála most mélységében ismerhetjük meg, hogyan működik ez a családi vállalkozás, hogyan digitalizálják az elmúlt évtizedek és évszázadok lapszámait, és egyáltalán, hogyan indult el a cég. Ez utóbbit gyorsan meg is válaszoljuk: Biszak Sándor vegyész a 80-as években „gyógyszeripari szabadalmak rendszerezésével foglalkozott, ám eszébe jutott, hogy mi lenne, ha alkalmazva az ott megismert technológiát digitalizálnák minden idők legolvasottabb könyvét, a Bibliát. Lelkes kis csapatot verbuvált hát maga mellé, akik Károlyi Gáspár fordításában begépelték, majd öt floppyra [hajlékonylemezre] felmásolva – ennyire fért csak fel a teljes Biblia – száz példányban terjeszteni kezdték a könyvek könyvét.

Arcanum / forrás: Valuska Gábor/Litera

A cég munkatársa a sikerük egyik titkát abban látja, hogy mindig figyelték, milyen új technikák jelennek meg, így időben váltották floppyról CD-re, hogy aztán több lépésben elérjenek a mostani állapothoz: az online adatbázisban egy mára több mint 54 millió oldalasra nőtt gyűjtemény érhető el.

A Litera cikkéből kiderül, hogy egy-egy folyóirat-állomány mögött eltérő történetek húzódnak meg, hiszen az egyes címekhez, legyen az a Tolna megyei Újság vagy a Film Színház Irodalom, eltérő módokon jutottak hozzá. És később a feldolgozás, szkennelés módja is különbözhet, a feladatsorok elvégzéséhez látványos gépparkjuk is van. A riporthoz szerencsére galériát is mellékeltek.

Mi elsősorban filmes témában keresgélünk benne, de az Arcanum akár a saját családfánk kutatásában is segíthet, a cég egyik munkatársa a frissen digitalizált királyi oklevelekből jött rá, hogy nagy valószínűséggel egyik ősét a 18. században bárói ranggal jutalmazták. Az is kiderült a látogatáson, hogy ambiciózus tervekkel tekintenek a jövőbe: „...terjeszkedni terveznek, a cél Közép-Kelet-Európa magyar lapjain és periodikáin túl az idegen nyelvűek.

A cikk az Arcanummal való együttműködés részeként született meg.

címlapkép: Folyik a munka az Arcanumnál / forrás: Valuska Gábor