A Csendes barát is a 29 nemzetközi koprodukció között szerepel, amelynek támogatást szavazott meg az Eurimages. Enyedi Ildikó új alkotásának gyártását 500 ezer euróval támogatják. 

Az előkészítés alatt álló film a németországi középkori egyetemi város, Marburg botanikus kertjében játszódik. A három szálon futó történetben fontos szerepet kap egy idős fa, amelyet Dél-Amerikából hoztak át Európába. Az Enyedi által írt film a valóság ingatag természetére világít rá, bemutatva gondolkodásunk gyökeres megváltozását a növények, állatok és emberek kapcsolatáról. Tony Leung (Szerelemre hangolva) a film harmadik szegmensének főszereplője lesz, egy neves idegtudóst alakít majd, aki szülővárosából, Hongkongból a marburgi egyetemhez utazik. 

A film producere a német Reinhard Brundig, koproducerei Mécs Monika (Inforg M&M), Nicolas Elghozi (Galatée Films) francia és Meng Xie (Rediance) pekingi producerek. A Csendes barát forgatása 2024 áprilisában kezdődik, majd több évszakon át fog tartani.

Az Eurimages - European Cinema Support Fund az Európa Tanács kulturális támogatási alapja. A strasbourgi székhelyű szervezet 46 tagállama közül 38-at, valamint Kanadát fogja össze, és 1989 óta működik.

Forrás: Cineuropa / Címlapkép: Enyedi Ildikó / Fotó: Czimbal Gyula/MTI