A jelenleg előkészítés alatt álló film a németországi középkori egyetemi város, Marburg botanikus kertjében játszódik. A három szálon futó történetben fontos szerepet kap egy idős fa, amelyet Dél-Amerikából hoztak át Európába. Az Enyedi által írt film a valóság ingatag természetére világít rá, bemutatva gondolkodásunk gyökeres megváltozását a növények, állatok és emberek kapcsolatáról.

Leung, akit az idei Velencei Filmfesztiválon életműdíjjal tüntetnek ki, a film harmadik szegmensének főszereplője lesz, egy neves idegtudóst alakít majd, aki szülővárosából, Hongkongból a marburgi egyetemhez utazik. „Régóta követjük Tony Leung karrierjét, és nagyon örülünk, hogy elkötelezte magát a projekt mellett” – mondta Reinhart Brundig, a Csendes barátot gyártó német Pandora Film producere a Variety-nek.

Enyedi hozzátette, hogy ezt a szerepet Leungnak írta: „Epizódjának egész történetét azok a személyes érzékenységek határozzák meg, amelyeket csak sejteni véltem a zseniális színész mögött. Már a forgatókönyv első elolvasásakor nagyszerű partnerré vált, nemcsak a szerepéről, hanem az egész filmről is együtt tudtunk gondolkodni.

Leung elárulta, hogy „amikor végignéztem Enyedi Ildikó összes korábbi munkáját, nagy rajongója lettem”. A színész Enyedit „hihetetlenül tehetséges egyéniségként” jellemezte, aki „intelligens, alázatos és kedves”.

A honkongi sztár korábban három olyan filmben is szerepelt, amelyek elnyerték a velencei Arany Oroszlánt: A szomorúság városa (1989) Hou Hsiao-hsien rendezésében, Tran Anh Hung Cyclo-ja (1995) és Ang Lee Ellenséges vágyak (2007) című alkotása.

A film egyik koproducere Mécs Monika (Inforg M&M), akivel Enyedi két korábbi filmjét is készítette, valamint Nicolas Elghozi (Galatée Films) francia és Meng Xie (Rediance) beijingi producerek.

A Csendes barát forgatása 2024 áprilisában kezdődik, majd több évszakon át fog tartani.

Forrás: Varitey / Enyedi Ildikó fotója: Csata Hanna