Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertese az olasz A fiak földje látványtervezője, Daniele Frabetti, a film operatőre a Pohárnok Gergely operatőr volt. Második helyezést ért el Edgar Wright Utolsó Éjszaka a Sohóban című filmje, amelynek látványtervezője Marcus Rowland volt. A harmadik díjat a Dimitri Capuani látványtervező munkájával elkészült olasz Pinokkió című alkotás kapta. A különdíjat Varga (Csuti) Judit, Mundruczó Kornél Evolúció című filmjének látványtervezője vihette haza. A filmről itt olvasható kritikánk. 

A Látványos tudomány versenyprogram megosztott első helyezett díját kapta a szlovák Matej Pok Az éj fénye című filmje,valamint Marco Spagnoli filmje, az Olasz hold - Rocco Petrone és az Apolló útja nyerte el. A kategória második helyezettje Bruno Tracq A hangom elkísér című filmje, a harmadik Kollányi Ágoston Kalandjaim a parányok világában című filmje lett. Elismerő oklevélben részesült Antoine Morineu Föld 3 című filmje.

A fiak főldje / Fotó: ATAFF

A diákfilmes kategória győztese a Mesék férfiakról című filmalkotás lett, amelyet egy nemzetközi dokumentumfilmes csapat készített az SZFE Doc Nomads képzésén. Megosztott második helyezést ért el Arany Gergő Proximity című animációs rövidfilmje és a francia Hugo Le Gourrierec Pipo és a vak szerelem című rövidfilmje. A harmadik díjat Goretic Péter Kertvárosi mese című rövidfilmje nyerte el

Elismerő oklevélben részesült Isidora Ratkovi Miért nem táncolsz? és Darabos Éva Pá, kis panelom! című animációs kisfilmje. Utóbbi a Diákzsűri díját is megkapta a fesztiválon.

Mesék férfiakról / Fotó: ATAFF

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál életműdíját idén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművésznek, animációsfilm-rendezőnek, Orosz Istvánnak ítélték oda. Az október 12. és 17. között tartott fesztiválon bemutatták többek között Kollarik Tamás Magyar producerek I. című kötetét, valamint a fesztiváligazgató, Demeter Éva szerkesztésében készült, A szolnoki filmfesztiválok története című kiadványt. A névadóról, Alexandre Traunerről vetítéssel és beszélgetéssel emlékeztek meg.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál díjait szombat este, a Szolnoki Galériában, az alkotók jelenlétében átadták át. A fesztivál főtámogatója a Nemzeti Filmintézet, a Magyar Művészeti Akadémia, Szolnok Város Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A díjakat az NFI ajánlotta fel.

Forrás: MTI / Címlapkép: Evolúció