Az NNI csütörtöki közleménye szerint a TEK feljelentése alapján lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozás során az igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a vecsési vámraktárban lefoglalt, az angol törvények szerint módosított 85 éles lőfegyver a hatályos magyar törvények értelmében tűzfegyvernek és lőfegyvernek minősül, és csak a TEK "gyors intézkedésének köszönhetően" nem kerültek a fegyverek illetéktelen kezekbe.

 


Nézd meg a film előzetesét!


Az eljárás során kiderült az is, hogy a fegyverek tulajdonosa egy angol cég, amely egy mozifilm magyarországi forgatására adta bérbe őket egy magyar kft.-nek. Az NNI megjegyezte: az angol szabályozás értelmében filmforgatáson éles lőfegyverek is használhatók fegyvermester jelenlétében és ellenőrzése mellett.

Az NNI arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar szabályozás sokkal szigorúbb az angolnál, mivel filmforgatáson csak hatástalanított vagy kizárólag ilyen célra készült, úgynevezett színházi fegyverek használhatóak, és a fegyverek Magyarországra történő behozatalának szervezésekor nem vettek figyelembe az angol és magyar szabályozás között jelentős különbséget.

Az NNI azért szüntette meg az eljárást, mert a vámszabad területre érkezett fegyvereket még az előtt lefoglalták, hogy "birtoklásukra jogosultsággal nem rendelkező szervezet vagy személy" átvette volna őket, így büntetőjogi felelősség nem állapítható meg. A lefoglalt fegyvereket átadják a tulajdonosnak, hogy elszállítsa őket Magyarországról.

A fegyverek elkobzásának híre bejárta világsajtót.