Kapcsolódó anyagok

Nemzetközi szervezetek becslése szerint több ezer nőt erőszakoltak meg a boszniai háború idején. 2001-ben a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-bíróság elítélt három boszniai szerbet emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűnök címén, miután bűnösnek mondták ki őket muzulmán nők megerőszakolásában és prostitúcióra való kényszerítésében Foca városában. Ez az ítélet először nyilvánította emberiesség elleni bűncselekménynek a megerőszakolást.

Jolie idén az ENSZ menekültügyi szervezetének jószolgálati nagyköveteként kétszer is ellátogatott Boszniába. Augusztusi látogatása alkalmával jelentette be, hogy rendezni készül. Mint leszögezte: nem politikai állásfoglalásnak szánja a filmet, amelyhez boszniai útjai során mérte fel a forgatási helyszíneket és kezdett neki a szereplőválogatásnak is. Már akkor megígérte, hogy filmjében a térségből származó színészeket fog foglakoztatni.

Jolie - aki nem játszik saját filmjében - Zana Marjanovicot választotta a női főszerepre, aki korábban Aida Begic Snijeg (Hó) című cannes-i díjnyertes filmjében aratott nemzetközi sikert. A szerelmi dráma további szereplői Goran Kostic (Az ember gyermeke, Elrabolva), Branko Djuric (Senki földje) és Rade Serbedzia (Batman - Kezdődik!, Mission Impossible II.).

Budapest belvárosában, a Rózsák terén forgatott szerdán Angelina Jolie. A produkció forgatásához lezárták a VII. kerületi Rózsák tere környékét, amelyet háborús díszletté alakítottak összetört, felborogatott kelet-európai autókkal, homokzsákokkal, barikádokkal.

A délszláv háború idején játszódó film Angelina Jolie saját forgatókönyvéből és produceri közreműködésével készül. A 35 esztendős hollywoodi sztár A Tégla Oscar-díjas producerével, Graham Kinggel társult a film elkészítésére. A munkálatok idejére Jolie gyermekeivel Budapestre költözött. A nagy család egy második kerületi, hatalmas villát bérelt ki, ahonnan a nagyobbak a máriaremetei francia iskolába járnak, a kicsik pedig az intézmény óvodájába. A forgatásokon azonban rendre feltűnik a színésznő-rendező egy-két csemetéje is.

A szerdai felvételeken megjelent Jolie élettársa, Brad Pitt is, aki a múlt héten hozta el Amerikából a legkisebbeket, a kétéves ikerpárt. Az amerikai színész fényképezőgéppel a kezében járkált a helyszínen, megörökítve párját munka közben. Angelina Jolie és Brad Pitt a forgatás szünetében az összegyűlt rajongóknak autogramot is osztott.

A film finanszírozásáról a GK Films gondoskodik. A producerek között szerepel Jolie-n és Kingen kívül Tim Headington is. A Angelina Jolie forgat majd a rákospalotai Raleigh stúdióban is, és a Raleigh Studio szervízcégként is részt vesz a produkcióban. A szerdán a Rózsák terén dolgoztak a kamerák, csütörtökön a Tűzoltó utcában folytatódik a munka. Korábban forgattak a fóti gyermekvárosban és a Turai-kastélyban is.

(Forrás: MTI)