Kapcsolódó anyagok

Xie Fei 1942. augusztus 14-én született. A pekingi Kínai Filmakadémián szerzett rendező diplomát, ahol később tanárként, majd igazgatóként is dolgozott. 1980 és 1988 között az Akadémia alelnöke volt. Filmjei több nemzetközi elismerésben részesültek, így az 1990-ben Ezüst Medvével díjazott Black Snow, vagy az 1993-ban bemutatott Lelkek tava, amely szintén Berlinben versenyzett és Arany Medvét nyert.

Megjegyzendő, hogy a Lelkek tava szabad fordítás, vagyis az angolszász területeken Women from the Lake of Scented Souls című filmről van szó. Az esemény várhatóan jelentős kínai részvétellel zajlik majd, ők 香魂女 elnevezéssel ismerik Fei művét.

A kínai rendező egyébként napjainkban is aktívan tanít és művészeti tanácsadóként segíti fiatal filmesek munkáját. A Berlinale-fődíjas alkotás vetítése után 11 órától Stőhr Lóránt egyetemi docens beszélget vele.

A Lelkek tava szinopszisa a következő: Xiang egy szezámmagolaj vállalkozást fenntartó nagyon szorgalmas, dolgos nő. Vele ellentétben férje lusta, és iszákos. Fia értelmi fogyatékos. Egy nap, váratlanul felbukkan egy japán származású nő, hogy befektessen üzletébe. Xiang hamarosan meggazdagszik, és úgy gondolja, pénzzel mindent megoldhat, azonban hamar ráeszmél, hogy a boldogság pénzzel nem pótolható.

A szervezők angol felirattal vetítik a filmet, míg az azt követő beszélgetéshez tolmácsot biztosítanak. A belépés ingyenes. (Forrás: SZFE)