A Rough Cut Screening fórumon olyan, már majdnem elkészült dokumentumfilmeket mutatnak be forgalmazóknak, producereknek, fesztiváligazgatóknak és más dokumentumfilmes szakembereknek, melyeknek nagy esélye van a nemzetközi piacon. Idén mindössze hat projektet válogattak be az egész világon, ezek közé tartozik a magyar filmterv is.

Bakony Alexa Egy fiú című filmjének főszereplője a 18 éves Tóbiás, aki női testbe született, de férfiként azonosul. Szabolcs megyében él a családjával egy kis faluban. Tóbiás édesanyja és családja mindent megtesz, hogy támogassák őt. A dokumentumfilm a szülő-gyerek kapcsolatra helyezi a hangsúlyt. A filmterv 2016-ban a Filmalap Inkubátor Programjának szakmai zsűrije és a közönség szavazatai alapján elnyerte a Filmalap támogatását. Bő egy éves fejlesztést követően a film gyártása 2018-ban kezdődött a Filmfabriq produkciójában. 

Bakony Alexa

Az IDFA 1988 óta létezik, jelenleg a világ legnagyobb és legrangosabb dokumentumfilm fesztiválja. Célja, hogy olyan filmeket mutasson be és karoljon fel, amelyek a magas minőségük mellett olyan témákat dolgoznak fel újszerű nézőpontból, amelyek árnyaltan reflektálnak a társadalom aktuális állapotára.

Bakony Alexa a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában dokumentumfilm-rendező szakon. Alkotótársai – Táborosi András operatőr, Bohács Tamás hangmérnök és Rudas Marianna vágó – ugyancsak az SZFE-n végeztek. Az Egy fiú producerei Dr. Szűcs Ildikó és Osváth Gábor (Filmfabriq), társproducere Romwalter Judit (Sparks).

Bakony Alexa Filmalap Inkubátor Programjában készülő filmjét élénk nemzetközi érdeklődés övezi. A Zágrábi Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a Szarajevói Filmfesztivál és a Thessaloniki Dokumentumfilm Fesztiválon szakmai fórumjain is bemutatták az alkotók a filmtervet, majd néhány hónappal ezelőtt a Sundance Institute is támogatást adott az Egy fiúnak.

Forrás: Filmfabriq