Impromptu címen, a Filmalap 62 millió forintos támogatásával készül Nagy Zoltán első mozifilmje, melynek története valós eseményeken alapszik, egy vidéki város ifjúsági vonószenekarának kulisszái mögé enged bepillantást. Főszereplője egy 18 éves fiú, aki rájön, hogy mentoruknak, a zenekar vezetőjének viszonya van a zenekar egyik tagjával, egy 13 éves lánnyal. Nagy Zoltán a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem elvégzése után Gothár Péter osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult, Enyhén sós című diplomafilmjét a legjobb kisjátékfilm díjára jelölte tavaly a Magyar Filmakadémia.

Az Impromptu moodboardja / Forrás: Nagy Zoltán, Inkubátor 2.0

Az Impromptu operatőre a szintén elsőfilmes Gulyás Nándor, látványtervezője Nyitrai Anna (Virágvölgy), vágója Kornis Panni lesz. A forgatókönyvet, mely novemberben elnyerte a 'My First Script' workshop díját a zágrábi filmfesztiválon, Nagy Zoltán és Horváth János Antal közösen jegyzi. A forgatás nyáron kezdődik Budapesten, Nyíregyházán és annak környékén, a szereplőválogatás még folyamatban van. A film a Filmfabriq gyártásában (producer: Osváth Gábor, Dreissiger László), a KMH Film (Pusztai Ferenc) és a Vertigo Média (delegált koproducer: Kárpáti György) együttműködésével készül és jövőre lesz látható a magyar mozikban.

Inkubátor 2.0 résztvevői / Forrás: Inkubátor

22 millió forintos támogatást szavaztak meg az Egy fiú című dokumentumfilm számára, Bakony Alexa rendezésében. Tóbiás 18 éves, Jázmin néven született Szabolcs megye egyik apró falujában. A transznemű fiú legnagyobb vágya, hogy testileg is férfivé válhasson, édesanyja mindent megtesz, hogy támogassa Tóbiást. Az Egy fiú kettejük kapcsolatát mutatja be, az elfogadás témáját járja körbe. Bakony Alexa a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott, először televíziós műsorkészítőként, majd Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában dokumentumfilm rendező szakon. Az Egy fiú a Filmfabriq gyártásában készül, producerei Dr. Szűcs Ildikó és Osváth Gábor. Bakony Alexa alkotótársai – Táborosi András operatőr, Bohács Tamás hangmérnök és Rudas Marianna vágó – szintén a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végeztek az elmúlt években. Az Egy fiú-ra külföldön is felfigyeltek már, egyedüli magyar projektként meghívta a napokban zajló ZagrebDox, a Zágrábi Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szakmai fóruma.

A 2. Inkubátor program pitchfórumon mi is részt vettünk, a 3. etapot idén tavasszal rendezik majd meg, a 10 döntőbe jutott filmtervről itt írtunk korábban.

Forrás: MNF / Borítókép: Bakony Alexa - Egy fiú (Forrás: Bakony Alexa, Inkubátor 2.0)