A tavaszról szeptemberre halasztott idei rendezvényre rekordszámú, 538 nevezés érkezett. Az előzsűri ezek közül választotta ki a versenyprogramban szereplő alkotásokat, hét nagyjátékfilmet, húsz kisjátékfilmet és hét kísérleti filmet.

Szabó Gábor zsűrielnök a díjátadón hangsúlyozta, hogy a fesztivál legjobb alkotásának nem egyszerűen szép képeket kell felvonultatnia, a magas szakmai sztenderdnek megfelelő operatőri munkának valamilyen újszerű megközelítést is meg kell valósítania, emellett feltétel, hogy a film önmagában is értékes legyen.

A kritikusok díját és a legjobb fiatal operatőrnek járó elismerést Balázs István Balázs kapta Csoma Sándor Casting című kisfilmjének fényképezéséért. Operatőri munkáját nem első alkalommal jutalmazzák a filmért, tavaly elnyerte Európai Operatőrök díját, az IMAGO-t, az International Festival of Cameramen "Golden Eye" operatőr fesztiválon a Fődíjat és a legjobb diákfilm díját érdemelte ki, idén nyáron pedig a Bujtor István Filmfesztiválon kapta meg a Legjobb operatőrnek járó díjat. 

Csoma Sándor: Casting

Balázs István Balázs 2018-ban végzett operatőr szakon Máthé Tibor osztályában, és elnyerte az első Kovács László-Zsigmond Vilmos operatőri díjat a Wonder és Semmi sem történt című filmekért. Nemrég két nagyjátékfilmet fényképezett, a Pesti Balhét  és az Űrpikniket, jelenleg pedig Császi Ádom Háromezer számozott darab című mozifilmjén dolgozik. 

Az öregedő bokszoló, Dudu Nyakama életét követő Knuckle City ismeretlen társadalmi közegbe viszi a nézőt, ehhez újszerű hangvételt, képi stílust teremtett, amelyet következetesen, magas szakmai színvonalon valósít meg - fejtette ki a szakember.
A kísérleti film kategória győztese a nők erejéről szól Strength című brit alkotással Luciana Riso lett.

A kisjátékfilm kategória legjobbjának a szeméttelepen élő gyermekek történetét bemutató El Monstruo Invisible című spanyol alkotásért Jairo Iglesias-t választotta a zsűri. A nagyjátékfilmek közül az elismerést a változatos, mindig megújuló képi világú Styx című munkájáért Benedict Neuenfels berlini operatőr kapta.

Máthé Tibor életmű díjat vesz át (fotó: Szabó Luca / Szeged.hu)

A diákzsűri díját a mexikói Odei Zabaleta Imaz operatőrnek ítélte oda a fiatalokról szóló Other people című alkotásáért. Szeged város elismerését a Don't Pass Through San Bernardino című filmért J. Daniel Zúniga S. mexikói operatőr érdemelte ki.

Hagyomány, hogy a Zsigmond Vilmos filmfesztivál szakmai zsűrije életműdíjjal ismeri el egy magyar operatőr kiemelkedő jelentőségű munkásságát. Idén a zsűri döntése alapján Máthé Tibor, többek között Az én XX. századom, a Simon Mágus, a Woyzeck, az Ópium, az Aglaja című filmek társalkotója kapta az elismerést.

Forrás: MTI / Borító: Balázs István Balázs (Fotó: Szabó Luca / Szeged.hu)