A Három tánc című egész estés dokumentumfilm a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balettet tanuló fiú diákjainak három generációján, az I., V. és IX. évfolyamos Ulrich Marcell, Mezei Ábel és Kóbor Demeter történetén keresztül mutatja be az iskolába kerüléstől a balettművésszé válásig vezető utat. A fiúk tíz éves korukban meghoznak egy életre szóló döntést és balett-táncos diákként életben tartanak egy 600 éves műfajt. Az iskolában töltött kilenc év során megküzdenek a családtól való elszakadással, a szigorú elvárásokkal, és a fizikai és lelki fájdalommal is.


A két éven keresztül készült személyes hangvételű és játékfilmes képi világú, táncfilmes betétekkel színesített alkotás megörökíti a diákok hétköznapjait és életük sorsfordító pillanatait, az iskolai órák mellett betekintést ad az egymással és a mestereikkel való kapcsolatukba, a versenyek, vizsgák és próbatáncok megpróbáltatásaiba.

A Három tánc a Filmfabriq gyártásában és a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült, rendezője Halász Glória, aki a Mi ez a cirkusz? és a Rupa butikja című filmeket is jegyzi, utóbbi elnyerte az ENSZ filmfesztiváljának fődíját az Egyesült Államokban. Az ismert francia forgalmazó, az AB International Distribution még a forgatási időszakban lecsapott a filmre, így hamarosan nemzetközi piacokon is megméretteti magát.

Forrás: Filmfabriq