Ötszörös olimpiai bajnok - négyszer egyéniben, egyszer csapatban lett első, a Nemzet Sportolója cím tulajdonosa. Világszerte elismerik, az Egyesült Államokban a halhatatlan tornászok közé választották, Izraelben számos nemzeti díjjal jutalmazták. Keleti Ágnes 2021 január 9.-én ünnepelte 100. születésnapját, jelenleg ő a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka.

100. születésnapját a világjárvány miatt csak szűk családi körben rendezhették meg, de egy privát ünnepi koncert keretében Ágnes találkozhatott a világ legkülönbözőbb tájáról érkező rengeteg köszöntő videó üzeneteken keresztül sok-sok tisztelőjével. Oláh Kata és Csukás Sándor alkotópáros 2020 októberében kezdték el a Keleti Ágnes életét bemutató dokumentumfilm forgatását. Az elmúlt egy évben igen sok időt töltöttek Ágnessel, a közel 40 forgatási nap alatt fokozatosan nyílt meg, engedte magához közel a film készítőit és a kamerát.

Fotó: Makabor Stúdió

"A készülő dokumentumfilmből az egész világ megismerheti ezt az erős, harcos, céltudatos női élettörténetet, amelyet a 20. század történelme sem tudott megtörni. Ágnes átélte a holokausztot, az 56-os forradalmat, megtapasztalta mi a hontalanság, milyen az újrakezdés.Életerejéből, kitartásából, szerénységéből mindannyian csak tanulhatunk. A tornasport iránti múlhatatlan szeretete, a benne élő pedagógus nyilvánult meg a legutóbbi forgatáson is, amikor a Postás Egyesület serdülő válogatottjának két kiemelkedő tehetségű tornásza tartott számára privát bemutatót. Ágnes korát meghazudtolva adott tanácsokat, dicsérte az ügyes gyakorlatokat, értékelte a harmonikus mozgást és látta el a lányokat jó tanácsaival" - írják a film alkotói. 

Az Aki Legyőzte az időt - Keleti Ágnes című életrajzi dokumentumfilm a Makabor Stúdió és a Belfilms koprodukciójában készül, a Nemzeti Filmintézet és az Izraeli Kan 11 TV támogatásával. Producere Csukás Borbála és Oláh Kata, co producer Noemi Schory, rendezője Oláh Kata, operatőre Csukás Sándor. A film előreláthatólag 2022 tavaszán kerül bemutatásra.

Forrás: Makabor Stúdió