A Filmipari Képzési Program 2016 óta elérhető pályázati lehetőség célja a hazai filmiparban mutatkozó szakemberhiány hatékony és gyors orvoslása, valamint a filmgyártás versenyképességének biztosítása és a munkahelyteremtés. A múlt héten egy új videósorozatban is bemutattak párat a forgatásokon elengedhetetlen, de kevéssé ismert filmes szakmákból.

A Filmalap támogatásával különböző oktatási intézményekben eddig már 13 hiányszakma képzése valósult meg, többek között segédoperatőr (focus puller), vágóasszisztens, naplóvezető és storyboard rajzoló. A támogatott képzéseket mintegy 200 pályakezdő és pályamódosító végezte el, legtöbbjük ma már a filmszakmában dolgozik. Most hat szakma képzését támogatják: rendezőasszisztens, felvételvezető, kameraasszisztens, CGI és DIT (digitális képtechnikus) szakember, valamint berendező képzéseket.

Jupiter holdja forgatás / Fotó: Pozsonyi Janka

„A támogatási program sikerét mutatja, hogy számos filmgyártótól érkezik pozitív visszajelzés a gyakornokok munkájával kapcsolatban. Aki egy dinamikusan fejlődő iparágban szeretne projektalapú munkát, az jó helyen keresgél a Filmesgyakornok.hu oldalon, és felkészülését segítik a Filmalap által támogatott szakmai képzések.” – mondta Lányi Eszter, a Filmalap képzési és innovációs igazgatója.

Az évi 150-180 millió forint nagyságrendű összegből a Filmalap a filmes oktatással foglalkozó szervezetek filmes szakalkalmazotti képzéseit támogatja, ezek a képzések a kedvezőbb tandíjaknak köszönhetően széles kör számára elérhetőek. Több részlet a képzésekről a Filmalap hivatalos oldalán olvashatóak.

Forrás: MNF / Borítókép: Viszkis forgatás / Fotó: Kallos Bea, MTI