„A főhős orvosprofesszor, akit számára váratlanul nyugdíjaznak, lemegy szülőfalujába körorvosnak. Energiája, érzelmi és társadalmi konfliktusok során segíti, hogy megtalálja fiatalkori önmagát. Ebben társa általános iskolai barátja, a falu plébánosa, akivel sorsuk azonossá válik” - mesélte a rendező készülő filmjéről.

Az sajnos még titok, hogy ki játssza el az orvosprofesszort és a falusi plébánost. Szabó István legutóbb Helen Mirrenel (akinek azóta a Halálos iramban-sorozat is felkerült az eklektikus és szédületesen izgalmas filmográfiájába) és A mások életé-ből ismert Martina Gedeckkel dolgozott együtt Az ajtó kapcsán. Izgatottan várjuk, hogy vajon most is megnyert-e magának egy vagy több világszerte elismert színészt.

Helen Mirren és Szabó István Az ajtó című film forgatásán (fotó: Mokép)

A Zárójelentés eredeti forgatókönyv alapján készül, amelynek az írásában Sándor Pál is közreműködött. Számos klasszikus magyar film, a Régi idők focija vagy a Szerencsés Dániel alkotójának ez az első közös munkája Szabó Istvánnal. Az operatőr Koltai Lajos lesz, aki állandó munkatársa Szabónak. Ő felelt a képekért többek között a Bizalom, az Oscart nyert Mephisto vagy a Redl ezredes forgatásán, utoljára a 2006-os Rokonok-on dolgoztak együtt.

A Zárójelentés bemutatója 2019 második felében várható, de addig sem maradunk Szabó István-filmek nélkül. A szeptemberi Budapesti Klasszikus Film Maratonon a rendező és Klaus Maria Brandauer jelenlétében vetítik a Mephistó-t restaurált kópiáról. Szabó két korai remekművét, az Apá-t és a Szerelmesfilm-et, illetve a Ralph Fiennes főszereplésével készült A napfény ízé-t is meg lehet majd nézni.

Forrás: MNF