A Baska magyarul beszél című film Baska József képzőművész gyermekkorának történetét eleveníti fel, a rozsnyói Baska családnak ugyanis 1947 januárjában a Szudéta-vidékre való kitelepítés elől egyetlen éjszaka alatt, szekérháton kellett Magyarországra menekülnie. A film azonban nem csupán egyetlen család traumáját örökíti meg – több ezer Csehszlovákiából kitelepített magyarnak állít emléket.    

„Gyerekkoromtól kezdve minden családi ebédnél szóba került az a megpróbáltatás, amit édesapám, Baska József 12 éves korában Felvidéken megélt. Ez az egy napig tartó szekérút számára olyan meghatározó emlék lett, amely haláláig absztrakt festészetének meghatározó motívumaként halad végig életművén” – mondja Baska Barbara rendező az édesapja életútját bemutató film kapcsán.

A második világháborút követő politikai döntések azonban nemcsak szüleink és nagyszüleink generációjának életét határozták meg: az akkor elszenvedett traumák a gyermekek és unokák sorsára a mai napig hatással vannak. De vajon képes-e a művészet egy generáción ejtett történelmi sebet gyógyítani? Lehet-e a hazának, a szeretetnek és a művészetnek határt szabni? És ami talán a legfontosabb: az utánunk következő nemzedék számára vajon csak kérdéseinket adjuk tovább, vagy válaszokat is kaphatnak tőlünk? Ilyen kérdésekre keres válaszokat a Baska magyarul beszél című történelmi dokumentumfilm.

A film díszbemutatójára 2023. november 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban került sor, a nagyközönség várhatóan december végén vagy 2024 elején ismerheti meg az alkotást a Duna Médiaszolgáltató csatornáján. A Baska magyarul beszél című film létrejöttét a Nemzeti Filmintézet támogatta.

A film premierjével egy időben a Trend Kiadó gondozásában bemutatták a Baska magyarul beszél című könyvet is, amely Baska József gyermekkori visszaemlékezéseit és a család Magyarországra menekülésének történetét mutatja be. A kötetet Baska Barbara állította össze, a könyv november 3-tól megtalálható a Libri és Líra könyvesboltokban. 

A film előzetese itt érhető el.

BASKA MAGYARUL BESZÉL
Írta és rendezte: Baska Barbara Producer: Csáky Attila (Cameofilm Kft.) Vágó: Halasi Barbara Operatőr: Kotsis Gergely  

Címlapkép: Baska Barbara és Csáky Attila a premieren / Fotó: Nagy Bálint