Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas hálózat kezdeményezésére elindított, határokon átívelő esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a művészmozik, mint kulturális és közösségi terek fontosságára, és az európai filmművészet sokszínűségére.

A résztvevő mozik – köztük csaknem az összes magyarországi art mozi – ezen a napon fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget. Az idei filmkínálatban a cannes-i Arany Pálmát elnyert alkotástól (Egy zuhanás anatómiája) Berlinben, Velencében díjazott drámákon és spanyol fekete komédián át a dán családi animációs filmig izgalmas új európai koprodukciók szerepelnek, és emellett két új magyar film is bemutatkozik. Az Art Mozi Nap programjában szereplő filmeről, az Egy zuhanás anatómiájáról, A tanári szobáról, a Nem halok megről és a Hulló levelekről korábban már írtunk a Filmhun. Prikler Mátyás új filmje, a Hatalom és Fésős András Magasmentése mellett látható lesz Nagy Borús Levente Éger című alkotása is. 

 

 

A programhoz csatlakozó hazai mozik – az Art-Mozi Egyesület csaknem teljes tagsága – ezekből válogatva egyedileg alakították ki november 12-i műsorukat, lehetőséget nyújtva a nézőknek, hogy az Európai Art Mozi Nap vetítésein akár hetekkel vagy hónapokkal az országos premier előtt láthassák a kiválasztott alkotásokat. A teljes program és a mozik listája itt olvasható.

A programsorozat az Art-Mozi Egyesület szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

Címlapkép: Nagy Zsolt az Éger előzményfilmjében, a Tantrumban
Forrás: Art-Mozi Egyesület