Esterházy János (arisztokrata származása miatt is) úgy érezte, elsőrangú felelősséget kell vállalnia a csehszlovák, majd a szlovák parlamentben is – idézte fel a Triptichon – Esterházy János élete és öröksége című dokumentumfilm premierjén Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, bíboros, prímás. Kifejtette, hogy a felvidéki politikus komoly szerepet vállalt a kisebbségi magyarság életében, ugyanakkor keresztény, katolikus meggyőződését is vállalta a közéletben. "Volt benne annyi bátorság, hogy a szlovák parlamentben egyedüliként szavazott az ország zsidótörvénye ellen" – méltatta a mártír sorsú politikust Erdő Péter, hozzátéve, hogy Esterházy János mindvégig következetes volt, nem véletlen, hogy a katolikus egyház megindította a boldoggá avatási eljárását.

Marek Kuchcinski, a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke, a szejm volt marsallja, a film szereplője hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a film bemutatóján, képviseletében Maciej Szymanowski, a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet igazgatója köszöntötte a közönséget. Szymanowski elmondta, hogy Esterházy János a lelkiismeret, a barátság és a szolidaritás szimbóluma Magyarországon és Lengyelországban egyaránt. Az azonban a maiaktól függ, hogy mit jelent Esterházy János most és mit jelent majd a jövőben, "különösen abban a helyzetben, amiben ma élünk mi, közép-európaiak, mikor a történelem órája, úgy néz ki, megint kicsit gyorsabb ütemben jár" – hangsúlyozta.

Csányi János, a film vezető producere elmondta, hogy hétfő este munkájuk első szakaszának végéhez érve mutatták be az Esterházy János életéről, szenvedéstörténetéről és az Esterházy-ügy utóéletéről szóló dokumentumfilmjüket, több mint egy év kutatómunkát, csaknem egy év forgatást és egy év utómunkát követően. A Triptichon – Esterházy János élete és öröksége a Triptichon Film, az MTVA és a lengyel TVP S.A. koprodukciójában készült.

Mindehhez öt országban forgattak, több mint 50 nagyinterjút vettek fel, melyekből eddig négy dokumentumfilm készült el. Ezek közül a Duna Televízió 2021 végén több alkalommal vetítette a háromszor 52 perces történelmi minisorozatot, a lengyel állami televízió a közeljövőben tűzi műsorára a lengyel közönségnek szánt, 72 perces filmváltozatot, valamint az alkotók Apám, Esterházy János című 35 perces dokumentumfilmje tavaly már díjat nyert a Savaria Filmszemlén.

A hétfői premieren a filmalkotások 80 perces fesztiválváltozatát mutatták be, ezzel lezárva a filmkészítés első szakaszát, hogy a munkát egy nagyjátékfilm és egy nemzetközi tévéfilmsorozat előkészítésével folytassák.

Forrás: MTI