A versenyző 19 nagyjátékfilm közül a eddig 14-et mutattak be. A német kritikusok véleménye alapján leginkább Dzsafár Panahi és Kambozia Partovi Parde (Zárt függöny) című alkotása tűnik esélyesnek az Arany Medvére. A Der Tagesspiegel összesítése szerint egyedül az iráni film érdemelte ki a kritikusoktól a kiváló minősítést. Legkevésbé a Fredrik Bond rendezésében készült The Necessary Death of Charlie Countryman (Charlie Countryman elkerülhetetlen halála) tetszett a német filmes szakújságíróknak, több kritikus kifejezetten rossznak értékelte a Bukarestben játszódó amerikai filmet, amelyben a Shia LeBeouf által megformált főhős a román alvilággal küzd szerelméért.

berlinale closed-curtains 500
Zárt függöny


A nemzetközi kritikusi közösség némileg eltérő ítélete alapján a Gloria az eddigi legjobb film, a chilei alkotás 3,4-es átlaggal vezet a Screen Daily filmes szaklap szerdai összesítése szerint. A Parde ezen a listán csak az ötödik helyen áll, de az utolsó a nemzetközi szakvélemény szerint is Frederik Bond rendezése.

A filmfesztivál feléig 250 ezer jegy kelt el, míg tavaly a Berlinale elejétől a végéig 400 ezer belépőt váltottak a szakmai jegyekkel együtt, így az idén akár meg is dőlhet a jegyeladási rekord. Sztárokból sincs hiány a vörös szőnyegen, például kedden Juliette Binoche, Rooney Mara és Jude Law, szerdán pedig többek között Jeremy Irons és Martina Gedecks a Berlinale Palast vendége volt, és a fesztivál végéig Berlinbe várják még mások mellett Nicholas Cage-et és Catherine Deneuve-öt.

berlinale gloria 500
Gloria

A kritikusokat azonban a sztárokat felvonultató filmek sem igen nyűgözik le. A Rooney Mara és Jude Law főszereplésével készült Side Effects (Mellékhatások) például a Der Tagesspiegel műbírálata szerint "furcsa ugrásokban gazdag történetet elmesélő filmecske", amelyből mindenekelőtt az derül ki, hogy a rendező Stephen Soderbergh belefáradt az alkotómunkába. Talán éppen ezért jelentette be a Berlinalén, hogy 24 év és 27 film után egyelőre visszavonul - írta Jan Schulz-Ojala, a berlini lap kritikusa. Nem kímélték a többi között a Camille Claudel 1915 című francia filmet sem. Jens Lehmann, az inforadio berlini közszolgálati rádió kulturális rovatának szerkesztője például úgy vélekedett szerdai kritikájában, hogy a főszereplő Juliette Binoche nem tudja megmenteni a filmet az unalomtól, "aminek az oka talán a forgatókönyv hiánya lehet".

berlinale necessary 500
Charlie Countryman elkerülhetetlen halála

Magyar film az idén nincs a Berlinalén. Az egyetlen magyar érdekeltségű alkotás az iraki Mohanad Hayal Happy Birthday (Boldog születésnapot) című 8 perces rövidfilmje, amely iraki-brit-holland-magyar koprodukcióban készült. Ugyanakkor Fliegauf Bence, a tavalyi fesztiválon Ezüst Medvével, a zsűri nagydíjával jutalmazott Csak a szél rendezője csütörtökön előadást tart a forgatókönyvírásról David Gordon Green amerikai és Oliver Hermanus dél-afrikai rendező-forgatókönyvíróval.