biszku_500
Biszku a parlamentben beszél

Skrabski szerint amúgy a családnak úgy hiányzik a per, mint ablakos tótnak a hanyattesés, de meg akarják akadályozni a film nyilvánosságra kerülését, amelynek ügyén most, paradox módon, nagyot lendítettek előre. Ráadásul úgy fenyegetőznek perrel, hogy nem látták a filmet, és amúgy meg sem próbáltak tárgyalni a filmkészítőkkel. (Biszku Béla élete a Wikipédián.)

A visszalépett Uránia helyére egyébként más helyszínek léphetnek, A visszalépett Uránia helyére egyébként más helyszínek léphetnek, jelentkezett több mozi is, sőt Kolozsvárról is megkeresték az alkotókat, hogy ott bármikor szívesen bemutatják a filmet, úgyhogy valamilyen formában be lesz mutatva a film, leghamarabb június 16-án, a Menta Terasz által meghirdetett zártkörű vetítésen. Mivel a film külföldi, "marslakó" nézőkre is gondolt, ezért a legtriviálisabb tényeket is elmondja-elmagyarázza - így külföldi fesztiválok érdeklődésére gondolva egyelőre nem jöhet szóba DVD-kiadás vagy videomegosztós "forgalmazás".  

Ha mégis lesz per, nagy valószínűséggel megnyeri a rendezőpáros, hisz egyrészt minden filmbéli állításukat bizonyítani tudják (igaz, az az Ungváry-perben sem számított sokat), másrészt a közszereplői státusz elég nagy jogi teret ad a filmeseknek - egy közszereplő élete közügy.

biszkuma_500
Biszku Béla ma

A film tartalmi részéről szólva nyilván felmerül a kérdés, hogy a Bűn és büntetlenség milyen tonalitással áll a kérdéshez - egy idős embert próbál meg a történelem ítélőszéke elé ráncigálni, avagy ügyel az emberi méltóságra. Skrabski szerint teljesen normális beszélgetés folyt a forgatás során, ők csupán azt kérték Biszkutól, hogy a történelmi tényeket (300 ember kivégzés, 20 000 ember bebörtönzése, Biszku folyamatos nyomásgyakorlása az igazságszolgáltatás felé a súlyosbításokért) ne vitassa, és ezek fényében kérjen bocsánatot. Nem utal vérszomjas hangulatra az a tény sem, hogy a filmesek a forgatás után még két órát Biszkunál töltöttek, aki dedikálta nekik könyvét.

A volt belügyminiszter amúgy kicsit úgy viselkedett, mint egy gyerek, aki nem érzékeli (egykori) tetteinek súlyát - hogy mindez minek az eredménye, azt egy pszichológus magyarázza el a filmben, amelyben amúgy rengeteg történész és egyéb szakértő szólal meg áldozatok és kortársak, kollégák, köztük Pozsgay Imre mellett.