Az Uránia moziban rendezett könyvbemutatón nem csak a könyv szerzője, Bokor Pál, vett rész, hanem Tamási Izabella az Atlantic Press kiadótól, illetve Tolcsva és Ricse települések képviselői. A könyv - a kiadó elmondása szerint – a film születéséről, hollywoodi rendezők motivációiról, a mozivilág nagy alakjairól, az európai filmművészet Amerikára gyakorolt hatásáról szól, és – amitől több és érdekesebb lesz a hollywoodi tematikájú könyveknél – a magyar vonatkozásokra is kitér. Egészen pontosan Adolf Zukor és William Fox életére, akik sikerének helye Hollywood, születési helyük viszont Magyaroszág, ezen belül is: Tolcsva és Ricse.

Nem lesz hiány a magunkra vonatkozásban
Adolf Zukor 1873-ban született egy ricsei házban. Az utolsó nyom egy 1927-ben készült fénykép, azóta jócskán átépítették a helyet, Bokor Pál mégis a keresésére indult és hosszas terepmunka eredményeként azonosította a szülőházat. Ricsén több nevezetesség is fűződik Zukor nevéhez, hiszen amikor a producer visszatért szülőfalujába kutat és hengermalmot ajándékozott a településnek. (A szóban forgó kút a nyolcvanas évek elején fel is lett újítva.)

Ezeken kívül van egy Adolf Zukorról elnevezett művelődési ház, hatalmas színházteremmel. Ez tehát azon nagyívű történet kiindulási pontja, mely 1873-ban kezdődött egy zsidó szatócs családban, s ami aztán Amerikában folytatódott egy szűcs műhelyben, hogy a három perces filmek filléres bódéjain és Sarah Bernhdart filmjén át 1921-ban a Famous Playersig (Mary Pickforddal, Douglas Fairbankszal és sok más hírességgel), valamint 1949-ben egy életmű Oscar-díjig jusson el.

William Fox azon első független filmgyártók egyike, akik újításként bevezették a filmgyártás, a forgalmazás és a bemutatás együttes ellenőrzését, s ezzel megteremtették a máig is és egyre inkább viruló Hollywood alapjait. S ez a bizonyos William Fox szintén egy magyar zsidó családban született, a Ricsétől nem is olyan messze található Tolcsván. Fox 1879-ben hagyta el szülőfaluját és az országot, ekkor mindössze kilenc hónapos volt. Ezek ismeretében a hasonló sorsú két település összefogást és rendezvénysorozatot tervez, ahol filmvetítésekkel és rendezvényekkel közelebb hozzák az úgy látszik nem is olyan távoli Hollywoodot.

Bár a könyvnek csak két fejezetét teszi ki a magyar vonatkozású hely- és embertörténet, nem véletlen, hogy ez kapott hangsúlyt a sajtótájékoztatón. Bokor Pál lelkesedése azt sugározta, hogy ugyan minden kérdést kizáró Hollywood nagysága és meghatározó ereje, de igenis vannak nagy események hazánkban is, ráadásul olyanok is, amik nélkül – nem kevés túlzással – a hollywoodi csoda sem így alakult volna. Az író ennek szellemében kívánja folytatni a sikersorozatot, hiszen mégis csak az az érdekes, ami rólunk szól, s ugyan a következő kötetben hollywoodi sztárokról lesz szó, biztos vagyok benne, hogy nem lesz hiány magunkra vonatkozásban sem!

Bokor Pál: A siker neve Oscar, Atlantic Press 2008., 198 oldal, 2356 HUF