A díjnyertes bolgár film egy családi dráma, amely nincs híján az abszurd, illetve komikus helyzeteknek sem. A régiónk egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dolláros pénzjutalom is jár, 12 film versengett az idén. Magyar alkotás nem volt köztük. A két rendező, akik a civil életükben is párost alkotnak, a szombat esti zárógálán személyesen vette át a díjat Jirí Bartoska fesztiválelnöktől.

Krisztina Grozeva és Petar Valcsanov a zárógálán a Kristály Glóbusszal (fotó: KVIFF)

Az Oh Boy rendezőjének második filmje, a Lara teljesen megérdemelten két elismerésben is részesült: a zsűri különdíját Jan-Ole Gerster német rendező, a legjobb női alakításért járó díjat pedig Corinna Harfouch kapta meg. A német színésznő egyszer már megkapta ezt a díjat 1988-ban. A pszichológiai drámában egy hatvan éves nő egy napját követhetjük végig, miközben próbál közelebb kerülni a tőle elhidegült, élete addigi legfontosabb zongorakoncertjére készülő fiához. (A filmről itt írtunk.) A legjobb férfi színész díját Milan Ondrík szlovák színész vehette át a Let There Be Light című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb rendezőnek a belga Tim Mielants-ot választották meg, akinek a Patrick című filmje egy nudista telepen játszódik.

Az első és második filmeket felvonultató, jobbára a kelet-európai régióra koncentráló East of The West szekció díjait is kiosztották. A The Bull című orosz drámát találták a legjobbnak, amely egy tragikus szerelmi történet háttereként emlékezetes módon jeleníti meg a kilencvenes évek Oroszországának kilátástalanságát. Nagy örömünkre a meglepő magyar vonatkozásokkal teli, kifejezetten szellemes ukrán road movie-t, a My Thoughts Are Silent-et is kitüntették, a zsűri különdíjával távozott.

Andrij Lidagovszkij és Antonio Lukics, a My Thoughts Are Silent főszereplője és rendezője (fotó: KVIFF)

Az ünnepélyes zárógálán Patricia Clarkson amerikai színésznő is Kristály Glóbuszt kapott a világ színművészetéhez való kivételes hozzájárulásáért. A nemzetközi filmfesztivál megnyitóján pedig Julianne Moore Oscar-díjas amerikai színésznőnek adtak Kristály Glóbuszt életművéért.

borítófotó: Jan-Ole Gerster a zárógálán
forrás: MTI