Hevér Dániel filmrendező, Kertész Zsanett forgatókönyvíró és Dreissiger László producer az elmúlt fél évben három különböző helyszínen fejlesztették filmtervüket. Januárban az olaszországi Triestben kezdték a forgatókönyv fejlesztését, majd a litván Kaunas városában folytatták, végül Karlovy Varyban adták elő a Valami madár végső változatát. 

 

A film egy szokatlan páros barátságának története, két főszereplője a 75 éves Béla és a 17 éves Zoé. Az idős férfit egy kisebb baleset utàn a külföldön élő fia orvosi tanácsra idősek otthonába helyezi akarata ellenére. A fiatal lányt pedig egy buszmegálló rongálás után a bíróság szociális munkára ítéli, amelyet ugyanezen otthonban kell elvégeznie: így fonódik össze a két ember élete, akiknek egymást támogatva kell szembenézniük a jövőjükkel.

Hevér Dániel, Kertész Zsanett és Dreissiger László

Hevér Dániel az Amerikai Filmintézet Los Angelesben működő filmes iskolájában (AFI Conversatory) ösztöndíjjal tanult, Kertész Zsanett forgatókönyvíróként diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Dreissiger László pedig Deák Kristóf ősszel készült tévéfilmje, a Foglyok, illetve Nagy Zoltán Szép csendben című Inkubátoros filmjének a producere, mindkét film ősszel érkezik. Ezen filmek és a Valami madarak gyártója is a Filmfabriq.

Borítófotó: KVIFF / Hugo Rosák, Barbora Struss zsűritag, Kertész Zsanett, Dreissiger László, Hevér Dániel, Saša Michaidilis