Az Uránia Nemzeti Filmszínházban nagy sikerrel lezajlott decemberi premier előtti vetítést követően január elején, David Bowie halálának első évfordulóján országszerte vászonra kerül a londoni Victoria and Albert Museum formabontó életmű-kiállításáról készült dokumentumfilm, a David Bowie arcai című alkotás. A korábban többek közt Madonnával vagy a U2-val is foglalkozó rendező, Hamish Hamilton mozija Budapesten és vidéki nagyvárosokban is látható lesz.

 

A film fókuszában álló, David Bowie Is című tárlat a Victoria and Albert Musem történetének egyik legsikeresebb kiállítása volt, a múzeum kivételes hozzáférést kapott a David Bowie Archívum gyűjteményéhez. Az együttműködésnek köszönhetően megvalósult, Bowie öt évtizeden átívelő pályáját feldolgozó kiállításon több mint 300 kultikus tárgy, köztük dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, szürreális videofelvételek és albumborítók kaptak helyet.

Fenti kuriózumon kívül nem érhet véget az év a Pannonia idei legnagyobb dobásaival, így december 28-án, szerdán Kertész Mihály filmtörténeti alapvetését, a Casablancat vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, míg 30-án, pénteken Sergio Leone 1966-ban bemutatott, minden idők egyik legjobb spagettiwesternjének tartott mozija, A Jó, a Rossz és a Csúf kerül bemutatásra Clint Eastwood, Eli Wallach és Lee Van Cleef zseniális alakításaival.

 

Szilveszter napján a tavalyi évhez hasonlóan a forgatáskor már világhírű Beatles egy átlagos napját bemutató, rengeteg slágerrel feldobott sajátos musical, az Egy nehéz nap éjszakája (1964) forog a vetítőteremben, újév első napján pedig a kis híján ötven éves Kubrick-klasszikus, az újravetítések közül az egyik legnagyobb sikert hozó 2001: Űrodüsszeia kerül vissza a vászonra mintegy két és fél órás tér- és időutazásával.