Sötét tekintetű, rosszarcú idegen a District 9-ban

Ezekből Hans Weingartner tévékritikus filmje, a Free Rainer 11 nézőig ért el, ez Budapesten a 65. helyre volt jó. De nem járt jobban Baltasar Kormákur Hullámtörők-díjas filmje, a Vérvonal sem, 23. helyezést érve el 230 nézőjével - persze ezt a 2006-os filmet talán csak kegyeletből mutatta be a Szimpla Film, hisz az efféle független-trendi-film potenciális nézőserege aztán nagyon morcos tud lenni, ha egy számára fontos filmet nem kap meg időben - még ha látta is olyik honi fesztiválon -, és könnyen a letöltés jogilag karcos útjára lép. S vajh hányan lehetnek azok, akik a film iránti tiszteletből, az élmény miatt megnézik kópiáról is? A 230 között voltak biztos ilyenek is.

Andrej Kravcsuk Az admirális című filmje is csak budapesti viszonylatban értelmezhető, 1033 fizető nézőjével a 11. helyet csípte el, ezzel az egy filmmel képviselteti magát a Best Hollywood a listán. Lépjünk feljebb, a Los abrazos rotos gyönyörű címe (magyarul sem rossz: Megtört ölelések), no meg Almodóvar neve 4778 fővárosi nézőre hatott hipnotikusan, s ez a szám a 10 kópiának köszönhetően országosan 4974-re egészült ki - mindez országosan a 6. helyre volt elég. Jó eredmény ez, hisz a meglehetősen önreflexív, terjengős, érzelgősségét rafináltan inge alá rejtő filmben hiába ajándékoz meg minket pár csodás momentummal Penélope Cruz, hiába az érezhető tét rendezői oldalról, mégis giccsgyanús a végeredmény.

Örömmel tudathatjuk, hogy 4. helyével, 8093 nézőjével a Becstelen brigantyk elérte a 200 ezres határt, gratula, jöhet a régi mantra "a jóra beülnek az emberek". A Végső állomás 3D lett a 3., három hét alatt 77 és félezer néző nem rossz egy 3D-s, 15 kópiával terjeszetett filmtől. A 2. helyen a Derült égből fasírt végzett (14 428 nézővel), amely Amerikában még mindig arat, több mint 25 milliós eredményével lepipálta a Surrogates-et is, márpedig abban Bruce Willis játszik. 11 nap után így a Fasírt 60 milliós bevételnél tart (a külföldi eredmények nélkül), amellyel még mindig deficitben van a 100 milliós önköltséghez képest, de a trend alapján bizakodhat.

Az első pedig a District 9 lett - ismét jó lóra tett tehát a Palace Pictures, a Peter Jackson által gondozgatott minimálköltségvetésű (30 milliós), ellenséges Földön belüli tevékenységet feltáró film népszerű lett a pirézek által is oly meleg érzelmekkel viseltető Magyarhonban: 18 291 néző válaszolt arra a kérdésre, szívesen táborozna-e földönkívüliekkel egy sátorban?

(forrás: odeon.hu, box office mojo, országos forgalmazói adatok)