Tudok egy olyan világvégét, hogy valami csuda

Jó is látni, hogy összedől minden, na jó, közben hajóra szállunk Noé módjára, John Cusack és a mostanság másod(?)virágzását élő Woody Harrelson (nemrég az itthon még bemutatásra váró Zombielandban villogott) mellett az épp aktuális PC-rendben elrendezett kisebbségi statisztéria, meg az állatvilág kíséretében. Roland Emerich megint megkaphatja a Hónap Rendezője kitűzőt a hollywoodi filmes gyorsétteremben - eddigi filmjeihez hasonlóan jól forgatta a rábízott talentumokat. Mindenesetre 65 milliós amerikai nyitása eddigi a 2. legjobb karrierje során (csak a Holnapután előzi meg 3,7 millióval).

A 2012 világpremierje során cunamikánt söpört végig a földgolyón, a 65 milliós nyitáshoz 160 millió ömlött hozzá külhonból (az apokalipszis leigázza a világot). Itthon sem volt ez másként, 98 millió forintos bevétellel, 82 515 nézővel a film többet harácsolt össze, mint az utána jövők összesen. 

Voltak, akiknek még relatív sikerek sem jutottak: a csak e-cinemán bemutatott, hm, ismerős alakokból összerakott Don Quijote szamarancsa 366 nézőt vonzott (itt valami marketingproblémára lehet gyanakodni), a 6 kópián érkező Tiszta napfény pedig 1302 nézőt (emlékszünk még az 5 kópián hetekig top 10-es listán vitézkedő Coco Chanelre ?). A próféta nézettségéről egyelőre nincs adat.

Kik állták a sarat? A 10-es listán az őszi sikerfilmje, A csúf igazság a legidősebb film, 7 hete szerepel a legjobbak közt, már 138 887 nézőt, 158,1 milliót hozott. A legnagyobb zuhanást (-78%) a Michael Jackson: This Is It szenvedte el - lehet, hogy kár volt meghosszabbítani a kéthetes vetítési keretet? A film mindenesetre átlépte a százezres határt. A Fel!-nek 10 568 nézője volt a héten (4. hely), és már 175 165 nézőt gyűjtött be, és a Páros mellékhatás 2. heti 20 111-es nézettsége (23,9 milliós bevétele) is szép eredmény.  

Hát ez kell? Pár összedőlő műemlék, brutál cunamik, földrengések, vulánkitörések? Igen, viszont szerencsére pelus már nem.


(forrás: box office mojo , országos forgalmazói adatok)