Az Affrikáta nyerte meg a 16. Kustendorf Film- és Zenei Fesztivál Bronz Tojás-díját. A filmfesztivál január 25. és 29. között zajlott a szerbiai Drvengrad faluban, amit eredetileg Emir Kusturica Macska-jaj című filmjének forgatásához építettek fel. "Mind a forgatóköny és mise-en-scène terén merész választásokkal, a film okos módon egy túlzottan védelmező anyát állít a középpontba, a főszereplő csodálatos alakításával. A cselekmény meglepő fordulatai olyan szabadságérzetet nyújtanak, ami sokszor hiányzik az élet kötöttségei között" - méltatta a fesztivál zsűrije a magyar kisfilmet. 

Gyimesi Anna (jobbról a második) és a fesztivál nyertesei / Fotó: Cineuropa

Gyimesi Anna alkotásának főhőse, Klára két tizenéves lányt nevel egyedül. A nagyobbik lány, Léna mozgáskorlátozottsága a nőt egy önmagát teljesen feladó életvitelbe sodorja. Egy tengerparti nyaralás során a hármas stabilitását egy idegen fiatal férfi zavarja meg. Klárának nemcsak a lányáért vállalt önkéntes mártíromságával, de saját, mélyre temetett vágyaival is szembesülnie kell. A főszerepet Kováts Adél alakítja, további szerepekben Csutak-Hoffmann Kinga, Kizlinger Lilla és Nagy Márk látható.

Az Affrikáta tavaly a 28. Szarajevói Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjában mutatkozott be és részt vett 26. Tallinn Black Nights Filmfesztivál versenyén is.

Az Affrikáta hazai mozipremierjére február 3-án, a Bem Moziban kerül sor, ahol Kárpáti György Mór Jövő nyár című nagyjátékfilmjének kisérőjeként vetítik. "A társulás nem véletlen: mindkét film szociálisan érzékeny jelenségekről beszél, más-más koncepcióval, más-más kontextusban. Mindezeken kívül pedig nem titok, hogy mindkét filmet Gergely Palos fényképezte, szinte egymás után"- árulták el az alkotók. A vetítésre itt lehet jegyet foglalni.

Forrás: Cineuropa / Címlapkép: Affrikáta