Az augusztus 12. és 19. között megrendezett 28. Szarajevói Filmfesztivál dokumentumfilmes versenyében szerepel Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című filmje, egy olyan mélyszegénységben élő magyar házaspár története, akik egyik napról a másikra két millió eurót nyernek a lottón, a hirtelen jött pénz pedig nem csak anyagi jólétükre, hanem a kapcsolatukra is hatással lesz. 

Püsök Botond Too Close című dokumentumfilmje (amivel a tavalyi fesztiválon a CineLink programban szerepelt) egy egyedülálló anyára, Andreára koncentrál, aki megpróbálja újra felépíteni az életét egy tragédia után: kilenc éves kislányát mostohaapja szexuálisan bántalmazta, és a bíróság sem szolgáltat igazságot az ügyben. Szintén a dokumentumfilmek között versenyez Nemes Anna Beauty of the Beast című munkája, amit még a Szelíd forgatása előtt készített négy magyar testépítőnőről, köztük a fikciós film főszereplőjéről, Csonka Eszterről. 

Nemes Anna: Beauty of the Beast 

A rövidfilmes versenyprogramban szerepel az Affrikáta, Gyimesi Anna alkotása, ami egy mozgáskorlátozott lányát egyedül nevelő édesanya története. A film főszereplője Kováts Adél, a további szerepekben Csutak-Hoffmann Kinga, Kizlinger Lilla és Nagy Márk látható. Vermes Dorka Alba Vulva című rövidfilmje a középkorú Edina életének első intim gyantázását követi, amely során kényelen közvetlen kapcsolatban kerülni a testével, és ami olyan fájdalmaknak nyit csatornát, amikről korábban nem vett tudomást. A filmet idén a Friss Húson különdíjjal jutalmazták, a zsűri indoklása szerint a „női és leszbikus intimitásra, sebezhetőségre és erőre világít rá, amire nagy szükség van.”

Turai Balázs Amok című animációs filmje a rangos Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíjával a zsebében érkezik meg Szarajevóba. A kisfilm főhőse Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben elveszíti a barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelki világát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével. "Szörnyű tragédiával kezdődik, egy összeégett emberről szól és bővelkedik a horror-jelenetekben, de valahol mégis egy szívmelengető szerelmesfilm"írtuk róla a Friss Hús idején.

Turai Balázs: Amok

A diákfilmes versenyben szerepel Nagy Kálmán Az utca másik vége című rövidfilmje, melyet a Bécsi Filmakadémián készített. A filmben a 10 éves Ábelt megtámadja az osztálytársa, Bence az iskolában, ezért apja úgy dönt, hogy meglátogatja a fiú szüleit, hogy véget vessen az állandó zaklatásnak. A beszélgetés azonban a tervezett helyett másképp alakul, a végére pedig apa és fia erkölcsi dilemma elé kerül. Szelestey Bianka Hajszálrepedés című ELTE-s vizsgafilmje a cannes-i Cinefondation szekcióból érkezik a szarajevói versenyprogramba. A szakítás utáni lelki állapotot érzékenyen tükröző kisfilmről Cannes előtt részletesen beszélgettünk a rendezővel. Fábián Nikolett Nyugvó köd című animációs diplomafilmjéről szintén a rendező mesélt nekünk, a kísérleti kisfilm napnyugta idején örökíti meg egy kísérteties szanatórium pillanatait.

A nagyjátékfilmeket idén Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje képviseli, többek közt a Cannes-ban bemutatott rendhagyó Sissi-filmmel, a Corsage című alkotással is versenybe száll a Szarajevó Szíve fődíjért.

Szelestey Bianka: Hajszálrepedés

Magyar koprodukcióban készült a bosnyák Farah Hasanbegović Ribs című dokumentumfilmje, és a szlovén Matjaž Ivanišin That's How the Summer Ended című rövidfilmje is, mindkettő a saját kategóriájában versenyzik.

A fesztivál szakmai programjai közt idén először rendezik meg a fiatal producerek számára meghirdetett CineLink programot, ahol tizenkét résztvevő kap továbbképzést a folyamatosan változó filmszakma rejtelmeiről. A program magyar résztvevője Petrovits Genovéva, aki a Kino Alfa nevű gyártócéget képviseli. Arról már korábban hírt adtunk, hogy a fesztivállal párhuzamosan futó Sarajevo Talent programban idén hat magyar résztvevő is szerepel.

Forrás: Szarajevói Filmfesztivál