A díjat a szavazás alapján a Miss Impossible (Semmi sem elég) című film nyerte el, melynek rendezője Emilie Deleuze. „A Filmalap örömmel csatlakozott az Európai Filmakadémia kezdeményezéséhez három éve. Az a célunk, hogy növeljük a magyar mozifilmek nézőszámát, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy a filmeket a legjobb a moziban megnézni. Fogékony közönség nélkül ez nem megy. A mozizás értékes közösségi élmény, amit minél korábban meg kell ismertetni a fiatalokkal. A Fiatal Közönség Díj program jól mutatja, hogy egy film sokkal többet adhat, ha moziban nézzük meg a barátokkal és utána beszélgetünk róla, mintha egyedül otthon a mobiltelefonon.” – mondta Andy Vajna filmipari kormánybiztos a rendezvényen.  

A szervezők célja, hogy a mozizás élményére minél több fiatal figyelmét felhívják. A budapesti résztvevők 9 iskolából érkeztek; a vetítések között profi magyar szakmabeliekkel - Madarász Isti filmrendező (Hurok) és Varró Attila egyetemi tanár, újságíró - vitathatták meg a látottakat, és végül 1500 európai fiatallal együtt szavaztak arról, hogy melyik film kapja meg a Filmakadémia rangos díját. Az Európán átívelő eseményen a filmeket igazi moziteremben, széles vászonra, nagy felbontásban és megfelelő hangminőséggel vetítik. A program során a budapesti fiatalok többször online kapcsolatba léptek a többi résztvevővel, és a közös szavazás által az európai közösség aktív tagjai lehettek.  

A Filmalap 2013-ban azzal a céllal csatlakozott az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díj kezdeményezéséhez, hogy elősegítse a fiatalok tudatos filmfogyasztóvá válását. A rendezvény szorosan kapcsolódik a Budapest Film Zrt. „Suli-Mozi” elnevezésű, évek óta sikerrel működő programjához, melynek szintén az a küldetése, hogy a fiatalok értő, tudatos és nyitott film-befogadókká váljanak.