Az Itt vagyok páratlan sikerrel szerepelt a februári Filmszemlén és elnyerte rövidfilm kategória fődíját. A kisjátékfilmes zsűri elájult az Itt vagyok-tól a Filmszemlén: „Ki merem mondani, zseniális filmet láttunk” – mondta Mészáros Péter az értékelő fórumon. „Visszafogott, minden emberi rezdülésre érzékeny kamerakezelés, eredeti jelenetek, és szellemes dialógusok jellemzik a filmet, a főszereplő pedig tökéletes választás.” „Amennyiben tényleg elkészül a nagyjátékfilm-változat, az elsők között leszek, aki megnézi. Már csak arra lennék kíváncsi, hova lehet innen még továbbmenni.” – mondta Mészáros.

ittvagyok_500

Kritikusunk is odavolt érte: "Az Itt vagyok az első percekben tényleg egy elcsépelt diákfilmnek tűnik – az a fajta, ami a dohányzást választja a dialógusok helyett, a kóválygást cselekmény helyett -, de aztán mind a főszereplő személye, mind az egész esztétika egyszerűen lesöpör minden közhelyet. Ami céltalanságnak tűnik, az a cél maga, bolyongani a városban, felmenni a haverokhoz, átsörözni egy éjszakát, ezt mind megmutatni és ennek a gellert kapott szellemiségét közvetíteni 35 percben egy percnyi unalom nélkül lehetetlennek tűnik, Szimlernek és stábjának viszont sikerül. A film nagyon sokat köszönhet főszereplőjének, Vida Viktornak, a hozzáértéssel válogatott mellékszereplőknek, a tehetséges operatőrnek, az improvizált dialógusoknak, a hangmérnöknek és mindenkinek, aki ebben részt vett és akiket láttunk is meghajolni a film után. Nagyon hosszú ideje nem jöttem ki mosolyogva rövidfilmes blokkról, köszönöm az film alkotóinak, hogy tegnap sikerült. Meg tudnám ezt az egész cikket tölteni az Itt vagyok dícséretével, de az nem lenne fair a többiekkel szemben."

 

Ebben a videóban Szimler Bálint rendező és Vida Viktor főszereplő mesélnek arról, hogy mit nem változtat meg az életükben a szemle fődíj:

Cannes-ban a „Cinéfondation” díjáért lesz versenyben, melyről Atom Egoyan örmény származású kanadai filmrendező elnökletével neves filmes személyiségekből álló nemzetközi zsűri dönt. Az 1998-ban alapított „Cinéfondation”-ban 2004-ben Mundruczó Kornél a Kis Apokrif No. 2-vel, majd 2006-ban Kocsis Ágnes vett részt és A vírus című alkotásával elnyerte a harmadik díjat. Kocsis Ágnes idén az Un Certain Regard-ban mutatja pe Pál Adrienn című második nagyjátékfilmjét, és sokan várják Mundruczó Kornél A Frankeinsten-terv című filmjét is az idei versenybe, utóbbit hivatalosan még nem jelentették be.

 

Szimler Bálint 1987-ben született Budapesten. A József Attila Gimnázium elvégzése után 2006-ban felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakára, Enyedi Ildikó osztályába. Az Itt vagyok harmadéves vizsgafilmje volt, melyet Rév Marcell fényképezett. Az Itt vagyok a Színház- és Filmművészeti Egyetem gyártásában készült az Inforg Stúdió és a VisionTeam támogatásával, a cannes-i bemutatót a Magyar Mozgókép Közalapítvány és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatása teszi lehetővé.

 

Ez az Itt vagyok nyitójelenete:

Itt vagyok (nyitójelenet) from Varga Ferenc on Vimeo.