Az elmúlt évekhez hasonlóan a Mozinet Filmnapok sokszínű válogatásába orosz filmdráma, római nyüzsgésbe kalauzoló olasz családi tragikomédia, sőt, egy különleges hangvételű, részben Magyarországon forgatott misztikus thriller is helyet kapott. Az idei program premier előtti filmjei között van minden idők legsikeresebb francia filmje, az Életrevalók rendezőinek új vígjátéka, az Eszeveszett esküvő. A filmben a nagy rutinnal bíró rendezvényszervező hiába vezényelte már le álomesküvők százait, arra még ő sincs felkészülve, ami a XVIII. századi francia kastélyban és annak a parkjában történik…

Andrej Zvjagincev, az Oscar-díjra jelölt Leviathan rendezője a legújabb filmjével a zsűri díját nyerte meg a Cannes-ban. A Szeretet nélkül a képmutató és kilátástalan orosz hétköznapokba enged bepillantást, egy válófélben lévő család és hirtelen eltűnő fiuk drámáján keresztül. A holland rendező, Martin Koolhoven részben Magyarországon forgatott filmje, a Megtorlás (Brimstone) brutális moziélmény hírében áll. A Velencei és Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott, vadnyugati környezetben játszódó filmben a megszállott prédikátor (Guy Pearce) kegyetlen bosszúhadjáratot indít a bordélyból megszökött néma lány (Dakota Fanning) ellen.  A Trónok harca sorozat két sztárja, Kit Harington (Havas Jon) és Carice van Houten (Melisandre) is feltűnik a filmben.


Jasmine Trinca a legjobb színésznő díját nyerte el idén Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban a Fortunata című filmmel. Sergio Castellitto magával ragadó, hamisítatlanul olasz filmjében nagy szívvel mutatja be egy a boldogságért küzdő nő történetét. A Viszontlátásra odafönt Pierre Lemaitre világhírű regényének látványos adaptációja. Albert Dupontel pazar képi világú, a XX. század elején játszódó filmje az Amélie csodálatos élete és a Hosszú jegyesség grandiózus vizuális megoldásait felidézve igyekszik elkápráztatni a nézőt.

 
Végül a 7. Mozinet Filmnapokon október 20-23. között az idei év nagy magyar sikerfilmjeiből három nézhető meg újra a mozivásznon: a menekültválság emberi oldalával foglalkozó Az állampolgár, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díjával kitüntetett Testről és lélekről, illetve Simonyi Balázs ultramaratonját dokumentáló Ultra.

A vetítéseket kiegészítik a filmekhez szervezett beszélgetések, közönségtalálkozók és további színes programok, amelyekről hamarosan beszámolunk.

Forrás: Mozinet

Címlapfotó: Eszeveszett esküvő