Minden évben kíváncsian várom a velencei felhozatalt, ami minden évben meglepő és rendkívüli” - mondta el a Carol és a Babel színésznője. „A velencei a világ egyik leghangulatosabb fesztiválja, amely a filmnek, ennek a provokatív és inspiráló médiumnak minden formáját ünnepli. Megtisztelő és örömteli számomra, hogy idén én lehetek a zsűri elnöke.

Blanchettet eddigi karrierje során hétszer jelölték Oscarra, és kétszer kapta meg a szobrot: először az Aviátor mellékszerepéért, majd a Blue Jasmine főszerepéért. A zsűrielnöki feladatkör nem lesz új számára, a 2018-as cannes-i fesztiválon már betöltötte egyszer ezt a tisztséget, és a japán Bolti tolvajok című filmnek ítéltek oda az Arany Pálmát.

Alberto Barbera, a velencei filmfesztivál igazgatója kiemelte, hogy „Cate Blanchett nem csak a kortárs mozi ikonja, akit az elmúlt húsz év legnagyszerűbb rendezői hívtak meg a filmjeikbe, és akit a mozinézők minden típusa imád. Az egész társadalom számára inspirációként szolgál elhivatottsága miatt, amit művészeti, humanitárius és környezetvédelmi ügyek iránt tanúsít, illetve a nők emancipációja védelmében kifejtett tevékenysége miatt, amit egy olyan filmiparban folytat, amely még mindig küzd a férfiak előítéleteivel.

Ezzel a bejelentéssel teljessé vált a három legjelentősebb európai filmfesztivál zsűrielnökeinek a névsora: a február 20-án kezdődő Berlinálén Jeremy Irons, a május 12-én elrajtoló cannes-i mustrán pedig Spike Lee kapta ezt a megtisztelő feladatot. A  77. Velencei Filmfesztivált szeptember 2. és 12. között rendezik meg.

forrás: Variety