Herman Melville Billy Budd című regényének érzéki feldolgozásával Claire Denis bebizonyította, hogy nem csak a francia film, de korunk egyik legnagyobb posztkolonialista szerzője. A Beau Travail-ban (magyarul Szép munka) Dzsibuti azúrkék vizei és napsütötte sivatagi tájai között egy francia idegenlégiós őrmester (Denis Lavant) saját bukásának magvait veti el, amikor egy feltűnő fiatal újonc (Grégoire Colin) iránti megszállottsága az őrület szélére kergeti. Denis és Agnès Godard operatőr a katonai és férfias becsületkódexeket, a gyarmatosítás örökségét, a pusztító féltékenységet és az elfojtott vágyat csillogó, hipnotikus képekbe gyúrja, amelyek a modern filmművészet egyik letaglózó, feledhetetlen végkifejletében teljesednek ki.

Claire Denis Párizsban született filmrendező, a kortárs francia filmművészet egyik legfontosabb alakja. Pályája kezdetén rendezőasszisztensként dolgozott Dušan Makavejev, Costa Gavras, Jacques Rivette, Jim Jarmusch és Wim Wenders mellett. Merész, érzéki és gyakran ellentmondásos. Ezekkel a jelzőkkel szokás jellemezni műveszetét, Denis-t lenyűgözik a marginalizált, kitaszított figurák. Akár a gyarmatosítás hatásait (Chocolat, Beau Travail, White Material), akár a vágy poétikáját (Trouble Every Day, Vendredi soir) vagy a bosszú fájdalmait (Bastards) vizsgálja, Denis-t a karakterek nyers intimitása és az őket körülvevő érzéki világ vonzza. Elliptikus stílusa mellett közismert arról, hogy a párbeszédek mellőzésével inkább textúrák és absztrakt ritmusok megalkotására törekszik.

CineKorda

A Cinema Niche, a magyarhangya és a Corvin Mozi kollaborációjában született sorozat célja, hogy Magyarország egyik legnagyobb mozivásznát megtöltse máshol nem vetített, különleges, egyszer látható filmritkaságokkal. A CineKorda pár hetente újabb alkalmakkal jelentkezik, ahol a Corvin Mozi 460 fős Korda termében minél többetekkel teszik valódi közösségi élménnyé a mozizást.

A vetítés dátuma: 2024. január 19. péntek 19:00
Helyszín: Corvin Mozi / Korda Terem
Részletek

Jegyvásárlás itt.